Vælg en side

Werner Wejp-Olsen (WOW)

Han var Danmarks svar på Bassernes Mort Walker. En alsidig humorist og tegner, der spændte vidt. Især kendt for avistegneserien om “Momsemor”, men også for serier som “Peter og Perle” samt sin tid på Felix-avisserien efter Jan Lööf.

Werner-Wejp-Olsen

En alsidig humorist

Den danske serieskaber Werner Wejp-Olsen (signaturen WOW) var født i 1938 – og døde i 2018 efter et langt liv i tegneseriernes tjeneste. I 1959 blev han færdiguddannet som journalist, men som tegner var han selvlært.

WOW, som han signerede sine værker, er mest kendt for sine avisserier – med den karismatiske “Momsemor” i spidsen for et meget bredt persongalleri.

Werner Wejp-Olsen fik afsat sin første vittighedstegning i 1955. Siden har han produceret et ikke ringe antal af slagsen, ligesom han også har været leverandør af aktuel humor til det danske satiriske årshæfte Svikmøllen.

WOW’s første tegneserie debuterede i dagbladet Jyllands-Posten i 1966. Den bar titlen “Peter og Perle” og var en humoristisk spændingsserie om en kvik dreng, som tager sig af diverse internationale skurke. Med sin hund Perle i hælene minder han ikke så lidt om Tintin, men WOW’s væsentligste inspiration er 1960’ernes agentfilm. Peters “assistent” er da også en James Bond-kariatur.

WOW’s anden episke serie blev Felix, som han i 1972 overtog fra ophavsmanden, svenske Jan Lööf. WOW tegnede serien frem til 1979. I hans hænder ændrede serien karakter. De politiske overtoner fra eneren Lööf forsvandt, og i stedet blev Felix en underholdende og munter karikatur af diverse fiktionsgenrer.

Efter manges mening ydede WOW sin vel nok bedste indsats som serieskaber på Felix, som han formåede at gøre til sin egen.

Afsluttede, humoristiske strips begyndte WOW så småt at arbejde med i 1974, hvor han leverede den korte “Krimi-quiz” til ugebladet Billedbladet. I 1983 kunne disse små krimigåder læses i tegneseriehæftet Seriemagasinet, og siden 1989 er der udgivet en række hæfter med serien.

I 1995 blev den desuden lanceret som fortsat dagstrip i Ekstrabladet med titel efter sin hovedperson, politiinspektør Dick Danger.

WOW’s første gennemarbejdede humorstrip debuterede i dagbladet Berlingske Tidende som søndagsserie i 1975. Titlen var “Fridolin”, og her fortsatte WOW den bløde satiriske linie, som bl.a. kendes fra Jørgen Mogensens Poeten og Lillemor. I Fridolin drejer det sig dog om hverdagens fortrædeligheder i og omkring et skolemiljø præsenteret i en streg, som har hentet inspiration både fra Jørgen Mogensen og Basserne’s tegner, Mort Walker.

WOW udtalte i et interview i 1976: “Jeg er ikke nogen særlig dansk tegner som Storm P. og Engholm, der er runde og hyggelige. Jeg er mere inspireret af den amerikanske Connecticut-skole, der arbejder med intellektuel humor (Mort Walker, Dik Browne m.fl.). Jeg vil gerne gi’ serien en drejning, så man kan finde noget af det, vi allesammen slås med, nogle af de problemer, vi går og tror, vi er så alene med. For kan man først se det humoristiske i sin egen afmagt, kan man også begynde at gøre noget ved den.”

Den 12. juni samme år var hans “Granny and Slowpoke” (dansk: Momsemor) startet i 25 amerikanske aviser, syndikeret af Field Newspaper Syndicate i Chicago. Få måneder senere gik den kun i 5-6 aviser i USA, hvorefter WOW trak den tilbage. Måske var den for dansk for amerikanerne. WOW mener selv, at den var for skrap.

“Momsemor” fortalte om en hjertensgod, men bestemt og skarptandet bedstemor, som ikke er bange for at sige sin mening samtidig med, hun er sine børnebørns bedste legekammerat.

Fra starten sigtede serien ikke umiddelbart mod det danske marked. Men i 1977 blev det nu alligevel danskerne, der tog “Momsemor”, som den nu kom til at hedde, til sig. Siden blev den en daglig foreteelse i det danske dagblad Ekstra Bladet.

Momsemor adskiller sig væsentligt fra andre humoristiske familieserier. WOW siger selv: “Jeg er træt af alle de kujonerede ægtemænd og deres dominerende koner. Mange af disse serier er dygtigt lavet, men de er også fantastisk reaktionære. Jeg har sagt “væk med autoriteterne”, og derfor er Momsemor blevet en meget ukonventionel bedstemor, en pensionistrevolutionær. Hun gør oprør. Hvad naboerne siger, er hende totalt ligegyldigt. Hun er enke, hun tager sig af børnene, og hun bliver en slags åndelig guru for hele familien, et talerør for de glemte pensionister.”

I 1995 startede WOW’s nye serie “TRENDZ” i Jyllands-posten – en dagstrip med satirisk indfaldsvinkel til tidens trends. I 2003 udgav Nyt Nordisk Forlag hans lærebog i tegneserier og tegneseriemageri, “Lær at tegne striber og streger”.

Værker af Werner Wejp-Olsen

Viser alle 26 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart