War
Krige og store historiske slag har alle dage været en stor inspirationskilde for tegneserieskabere og kunstnere. Lige fra Den Amerikanske Uafhængighedskrig til Første og Anden Verdenskrig, Vietnam og Den Kolde Krig.
Blodige slag på tværs af historiebøgerne
Krigstegneserier – eller War Comics – er en genre, der især har nydt stor udbredelse i engelsktalende lande efter Anden Verdenskrig.
Men de første krigsserier blev allerede skabt i tiden mellem de to store verdenskrige. Allerede inden USA trådte ind i krigen, kunne man læse historier om soldater, heltemod og kampen mellem den frie og den lukkede verden. Captain America Comics #1 udkom i marts 1941 med superhelte i kamp mod Adolf Hitler og nazisterne.
Golden Age forlægger Quality Comics lancerede i 1944 serien om Blackhawk – og den overlevede helt frem til 1980’erne. I mellemtiden – især efter Anden Verdenskrigs afslutning – myldrede det frem med krigsserier i USA og England.
De små krigshæfter vandt også indpas i Danmark, især med engelsk indhold, hvor mange husker serier som Attack, Kampflyver, BIG, Commando, Battler Britton m.fl., hvor mange store tegnere gjorde deres første erfaringer, herunder Hugo Pratt og Victor de la Fuente.
Også i aviserne fandt krigen vej til spalterne i fremragende comic strips som Terry and the Pirates af Milton Caniff (debut 1934) og Johnny Hazard (1944-1977) af Frank Robbins. Caniff fulgte op med Steve Canyon (1947-1988), der med tiden blev en dicideret koldkrigsserie.
Sideløbende opdagede de stor forlag krigens fascinationskraft. DC havde succes med Sgt. Rock fra Our Army at War (Dansk: Yankee), udsøgt tegnet af bl.a. Joe Kubert.
I kølvandet på den amerikanske intræden i krige på fremmed grund opstod en ny bølge af rå, ultravoldelige anti-krigsserier. I første omgang forlaget EC med Frontline Combat og Two-Fisted Tales, med manuskripter og nogle gange tegninger af redaktør Harvey Kurtzman. Men mest markant var nok Warren Publishings Blazing Combat (dansk: Napalm), der lukkede efter få numre, fordi det nok var for voldsomt, selv for amerikanerne.
Der produceres stadig fremragende serier om krig. Også i Europa, hvor eksempelvis Tardi ofte beretter historier fra Første Verdenskrig, og i Japan, der bl.a. ofte kredser om det store nationale trauma – Anden Verdenskrig samt atombombningen af Hiroshima og Nagasaki.
Moderne tegneserieskabere henter desuden ofte inspiration i historiebøgerne – lige fra Napoleonskrigene over erobringen af Mexico til borgerkrigen i USA. Krig synes desværre at være et uudtømmeligt emne.
Works about War
Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!
Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!