Vælg en side

Stan Lynde

Den unge sheriff Rick O’Shay er ikke en typisk western-helt. Han forvalter nemlig loven med medmenneskelighed og empati, godt hjulpet af sin ven, pistolmanden Hipshot. Seriens skaber Stan Lynde var en ægte humanist med dyb indsigt i livet på landet blandt cowboys og indianere.

Stan Lynde - creator of Rick O'Shay.

Sheriff med hjerte

Den amerikanske serieskaber Stan Lynde (1932-2013) vil altid være forbundet med sin humanistiske western-serie Rick O’Shay, som formåede at kombinere spænding med humor og ægte kærlighed til mennesker.

Stan Lynde voksede op på sin fars ranch ved Lodge Grass, Montana, midt i Crow-indianernes reservat. En opvækst i “Det Vilde Vesten”, som har præget hans indsats som serieskaber. Og som giver hans mesterlige avisserie “Rick O’Shay” en masse autencitet.

Som barn tilbragte Stan Lynde Stan sine sommerferier med at arbejde på ranchen – eller rejste rundt og solgte får sammen med familien. Stan levede næsten som en vagabond – og var vant til at bo i fårevogne, telte, campingvogne og skure. Her samlede han masser af livserfaring, menneskeindsigt og en viden om livet på landet, som siden blev anvendt som baggrund for avisserierne “Rick O’Shay” og senere “Latigo”.

Som ung læste Stan Lynde journalistik og kunst! I 1951-1955 tegnede han serien “Ty Foon” til et militært tidsskrift, og i 1956 flyttede han til New York. Her solgte han to år senere rettighederne til western-serien “Rick O’Shay” til Tribune News, og i 1958 var der først premiere på søndagsserien og senere hverdagsstriben.

“Rick O’Shay” er en af de mest bemærkelsesværdige amerikanske tegneserier overhovedet. En nænsom blanding af dybt menneskelig humor samt spænding. En meget personlig serie, hvor man kommer tæt på hovedpersonerne og føler stor empati med dem. Serien er desuden befolket med et væld af interessante bipersoner. Hovedpersonen, den unge sheriff Rick O’Shay, hjælpes ofte af enspænderen Hipshot – en på overfladen hård pistolmand med et blødt hjerte.

Rick O’Shay opnåede international anerkendelse – og Stan Lynde fortsatte arbejdet på den frem til 1977, hvorefter serien fortsatte fire år med skiftende tegnere uden samme succes.

Efter “Rick O’Shay” startede Stan Lynde den mere realistiske western-serie “Latigo”, som aldrig opnåede samme succes. Det samme kan siges om serien “Grass Roots” fra 1984-1985.

Stan Lynde gav sig derefter til at skrive romaner om livet på Prærien, og han opnåede stor kunstnerisk anerkendelse for romanerne “The Bodacious Kid”, “Careless Creek” og senest “Vigilante Moon”, hvor forfatteren øser ud af sin livserfaring og en god portion menneskekundskab.

Stan Lynde er kaldt den vigtigste skildrer af livet i Det Vilde Vest siden Charles M. Russell og Frederic Remington.

Stan Lynde påbegyndte for mange år siden en komplet albumgenudgivelse af “Rick O’Shay” – men projektet måtte sørgeligt nok indstilles efter udgivelsen af 1958-1964 årgangene.

Stan Lyndes tegnestue brændte nemlig ned til grunden, hvorved langt størsteparten af hans originaltegninger gik tabt. Af samme grund er originale dagstriber og søndagssider fra seriens bedste år ekstremt sjældne og efterspurgte.

Vild med westerns? Meget mere her.

Works by Stan Lynde

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart