Vælg en side

Søren Håkansson

Som ung knægt var han en del af miljøet omkring Fantask. Så blev han valgt som farvelægger på Danmarks første store albumserie, Valhalla. Farvelagde de første otte bind – plus et hav af forsider til bladudgivelser fra Interpresse.

Søren Håkansson

Farver på de nordiske guder

Den danske billedkunstner, farvelægger og illustrator Søren Håkansson (f. 1957) har med sin farvelægning af bl.a. de første otte Valhalla-album været med til at sætte en tårnhøj standard for farvelægning af tegneserier på dansk grund.

Søren er tillige Nordens førende nulevende illustrator inden for illustration af noveller og historier i ugeblade.

Søren Håkansson har sit udspring i den danske albumtegneseries barndom, hvor han fra starten var en stor fan af alle de stor navne.

I 1971 mødte han selveste Hergé under dennes besøg i Danmark – og fik sig et par signerede album med hjem. Allerede i en ung alder havde Søren efter eget udsagn en af landets største tegneseriesamlinger.

Grundstenen blev lagt i Fantask først i 1970’erne, hvor han brugte mere tid end derhjemme. Han blev hurtigt “bydreng” i butikken, og da Fantask skulle have facade-malerier med forskellige serie-motiver, fik Søren opgaven sammen med en anden tegner.

Rygtet spredtes og siden fik Søren flere sjove facadeopgaver (b.la “Rille dille”).

En dag ringede Peter Madsen og spurgte, om Søren kunne tænke sig at farvelægge Valhalla, og det førte til farvelægningen af de første 8 album (og de første 12 sider i “Balladen om Balder). 

Herfra gik vejen så til Valhalla-filmen, hvor han blev leder af baggrunds-afdelingen. De fleste af hans malede baggrunde fra Valhalla-filmen befinder sig desværre fortsat bag lås og slå sammen med de fleste celler fra filmen – som en del af et konkursbo. Om de nogensinde slippes ud, er i skrivende stund uvist.

I en årrække var Søren Håkansson ansat på Interpresse, hvor han lavede alskens tegne/farve- og layout-opgaver. Desuden var han redaktør på Casanova Johnny og Kung-Fu Magasinet i en periode.

Man kan ikke læse et blad fra Interpresse fra den periode, uden at støde på signaturen “SH” på bladets forside – vi husker bl.a. Jonah Hex og diverse superhelteudgivelser, som faktisk gør sig bedre med danske farver end med de oprindelige.

Det samme gælder albumudgivelser som Steen & Stoffer, hvor SH har farvelagt samtlige danske albumomslag – med tilladelse fra Bill Watterson.

I 1995 åbnede Søren Håkansson en tegnestue og et galleri i Gilleleje, som han drev sideløbende med, at han lavede illustrationer til primært noveller og romaner i Egmont-magasinet Hjemmet. Her udviklede han sin egen stil, med respekt for traditionen.

Galleri Comicart.dk vil gerne hylde Søren Håkansson og hans farverige univers – med et udvalg af hans originale farvelægninger.

Vild med originale farvelægninger? Så se her.

Mere Valhalla? Så se Peter Madsens side her.

Color art by Søren Håkansson

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart