Vælg en side

Aage Sikker Hansen

Han var folkets kunstner – og kendt af alle danskere i midten af det 20. århundrede. Grafikeren Aage Sikker Hansen skabte reklameplakater for FDB og Davre-Gryn. Han illustrerede Johannes V. Jensens bøger, og han gjorde det til en visuel fest at læse Politikens tillæg Magasinet.

Aage Sikker Hansen

Folkets kunstner

Aage Sikker Hansen (født 29. juli 1897 i Grenaa, død 27. oktober 1955 i København) var en fremragende dansk tegner, plakatkunstner og bogillustrator.

Sikker Hansens grafiske værker var kendte og elskede af alle, da hans karriere toppede i midten af det 20. århundrede. 

De fleste danskere genkender hans værker. Det var nemlig Sikker Hansen, der skabte de nu legendariske illustrationer, der medvirkede til at sælge såvel kaffe som havregryn!

Han stod således bag reklameplakaten for FDB’s Cirkel Kaffe – den med den sorte kvinde i profil, skabt i den stærke grafiske form, som kunstneren mestrede. Også logoet for “Havre-Davre-Gryn” var hans værk – den med de to børn i en kornmark.

Han var søn af maskinkonstruktør Markus Sikker Hansen og Valborg Augusta født Rasmussen, blev udlært malersvend i Aalborg 1916 og afgik fra Aalborg tekniske skole 1917. Han gik på Kunstakademiet i én måned i 1917 og tog dernæst en 3-årig uddannelse som litograf.

I 1932 havde han sin første udstilling hos kunsthandler Chr. Larsen i Klosterstræde. Samme år blev han knyttet til Politiken, hvor han regelmæssigt leverede tegninger til søndagstillægget Magasinet.

Her varede det ikke længe, inden han slog sit navn fast i publikums bevidsthed som illustrator til noveller og i de store midtersider, hvor hans tegning var det dominerende.

Der kom hans litografiske viden ham til gode. Han vidste som ingen anden, hvad den litografiske sten og zinkpladen kunne yde.

Når han tegnede med litografkridt eller med kul på den ru flade, kunne han opnå en forbløffende virkning blot ved at anvende de tre hovedfarver og sort – men lige så ofte benyttede han en stærkt personlig teknik, der udelukkende bestod af variationer mellem sort og hvidt, og hvor lys og skygge kom til at dominere hans tegning.

Aage Sikker Hansen fandt sine motiver i hverdagen, og han blev folkets kunstner i ordets bedste forstand. Gennem Magasinet nåede hans tegninger ud over hele landet, og den store litografi af kvinden der trykker sit barn til brystet hang i en årrække i mange unge danske hjem. Også hans enestående smukke gengivelser af danske fugle og pattedyr bør nævnes – mange af dem udsendt som litografier.

Forfatteren Johannes V. Jensen beundrede ham, og han fremhævede hans mod til at være en banal kunstner i god forstand. Sikker Hansen tegnede omslag og illustrationer til flere af forfatterens bøger, akkurat som han illustrerede andre bogtitler.

Også som plakatkunstner vandt Aage Sikker Hansen stor og berettiget popularitet. Navnlig gjorde museerne flittigt brug af ham. Han tegnede plakater til Frilandsmuseet, til Handels- og søfartsmuseet på Kronborg og til Zoologisk have.

Hans første plakat, en færdselsplakat der 1930 indbragte ham 1. præmien i Politikens konkurrence, vakte med sin utraditionelle løsning stor opmærksomhed. Et lille barn der trasker over gaden i skyggen af kæmpestore lastvognshjul. 

I 1935 udførte han vægdekorationen til den danske pavillon i Bruxelles, og 1937 fik han Grand Prix for sin udsmykning af den danske pavillon i Paris. Politikens foredragssal bærer hans navn, og hans sidste store dekorationsarbejde var vægfelterne til bryllupssalen på Frederiksberg rådhus.

Der var noget indlysende troværdigt og ægte dansk ved hans kunst. Den var enkel og ligetil, og det var kun naturligt at hans plakater og litografier kom til at hænge i mange danske hjem.

Sikker Hansens er i dag repræsenteret på bl.a. Arbejdermuseet, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, AROS – Aarhus Kunstmuseum, samt på Statens Museum for Kunst.

Galleri Comicart.dk opkøbte for år tilbage en unik samling af Sikker Hansens grafik. Bestående af litografier, der er trekvart århundrede gamle – og som har været opbevarede i skuffer, beskyttet mod lys og slitage.

Dem finder du til salg her, side om side med andre udsøgte grafiske værker fra Sikker Hansen!

Og så har vi stadig nogle få eksemplarer tilbage af Bogfabrikkens enestående smukke bog med Sikker Hansens tegninger fra Magasinet.

Vild med det? Så tjek lige Ib Spang Olsen her.

Værker af Aage Sikker Hansen

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart