Vælg en side

Rune T. Kidde

Begrebet multikunstner er nærmest en underdrivelse, når det handler om tegneren, billedkunstneren, musikeren, digteren og forfatteren Rune T. Kidde. Han var den fødte fortæller og mestrede alt, han kastede sig ud i – fra opera til teater. Han var desuden en af Danmarks vigtigste tegneserieskabere.

Rune T. Kidde

Den fødte fortæller

Den danske serieskaber Rune T. Kidde (født i Dalum, Odense, den 27. september 1957, død 21.10.2013) var et af de mest humoristiske, venlige og ikke mindst produktive mennesker, der endnu er vokset op med fødderne på den danske muld.

Rune T. Kidde var uden sammenligning den mest originale danske serietegner siden Storm P.

Rune T. Kidde var søn af illustrator og grafiker Thormod Kidde (1925-1996) samt keramiker og engelsk-korrespondent Ragnhild Kidde (1929-1997). Han blev samfundsfaglig student fra Vestfyens Gymnasium, 1976, og kastede sig derefter ud i en tilværelse som autodidakt tegner, skribent og historiefortæller.

Siden 1975 har Rune T. Kidde udgivet over 100 bøger i alverdens genrer: Børnebøger, romaner, humorbøger, digtsamlinger, tegneserier, biografier og kunstbøger. Han har desuden udgivet en række CD’er i eget navn og skrevet tekster til andre. Har skrevet både teaterstykker, opera, tv-dramatik og filmmanuskripter.

Siden 1991 har Rune også været freelancer for Danmarks Radio P1, P2 og P3 med blandt andet egne fortællinger, oplæsninger og rejseudsendelser. Han har optrådt som omrejsende historiefortæller siden 1991.

En komplet værkliste er for lang, men hans mest kendte titler er nok:

– Humorbøgerne “Øllet blev hans skæbne”, “Mak og mesterværker” og “H. C. Anderledes”.
– Romanerne “Rejsen til Alvilva”, “Midt i havet, midt i himlen” og “Da Henry Høj gik over i historien”.
– Digtsamlingerne “Fuglefri” og “Året rundt på gulvet”.
– Børnebøgerne “Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr”, “Et kattens eventyr” og “Den sorte Bastian”.
– Cd’erne “Prinsesse-Himmel-i-mund” med Nanna og “Brødrene Gedicht” med Povl Dissing, Südow og Steenild.
– Børneoperaen “Heksemutter Mortensen og den fede kalkun” med Fuzzy, Hofteatret.
– Børneteaterstykket “Ali Babas kameler”, Det lille teater. Radiodramatiseringerne “Hobbitten”, “Ækle æventyr” og “Eventyret om ringen”. Hovedrolle i Jon Bang Carlsen-filmen “Blinded angels”.

Her på Galleri Comicart.dk holder vi naturligvis mest af Rune T. Kiddes tegneserieproduktion, som blev indledt med debutalbummene “Rune T. Kidde” og “Man siger så meget”, begge udsendt i 1980. Fulgt op i 1982 med albummet “Gal og normal”, hvis titel er det nærmeste, nogen er kommet på at karakterisere Rune T. Kidde kort og fyldestgørende.

I 1984 udkom den næsten filosofiske “Må jeg høfligst anmode Dem om at tage denne sag alvorligt”, og i 1987 fandt Rune T. Kidde et næsten uudtømmeligt materiale, da han i “Eventyr Evergreens” eller “Den Lilla Møghætte og Pulven” gav sig til at gendigte de gamle eventyrklassikere. I 1988 fulgte det beslægtede album “Litterærlige Klassikere”.

Rune T. Kidde kastede sig derefter ud i et projekt, EF-satiren “Menigmands guide til Det Indre Marked”, der fra 1988 hver uge kunne læses i Ekstra Bladets lørdagstillæg “Kilroy”.

En alvorlig sukkersyge førte desværre til, at Rune T. Kidde mistede synet omkring 1990, hvorefter han i en periode fortsatte som serieforfatter – mens stregen i “Menigmands Guide til Det Indre Marked” blev overladt til Jørgen Mogensen (Poeten og Lillemor).

Rune T. Kidde leverede i årene efter mansukripter til bl.a. Peter Kielland-Brandt (Det fille, det falle) samt Flemming Jeppesen (Frit efter H. C. Andersen), og endelig har han samarbejdet med Fl. Quist Møller om en række børne- og billedbøger.

Rune T. Kidde modtog velfortjent Ping-prisen i 1986 – og Dan Turèlls mindelegat i 1999.

I 2013 valgte Rune T. Kidde, hårdt plaget af sin fremskredne diabetes, at afslutte sit kreative liv for egen hånd. Han kan aldrig erstattes.

Også vild med Jørgen Mogensen? Så se her!

Værker af Rune T. Kidde

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart