Vælg en side

Richard Corben

Han startede som undergrundstegner – og brød siden alle grænser for, hvor meget vold og sex, der kunne presses ind i en fantasy-serie. Corben bidrog til Heavy Metal, men nåede også at lave superhelte-serier og et utal af gotiske gysere.

Richard Corben

Fantasy med vold, sex og syrede farver

Richard Corben (1940-2020) var en amerikansk illustrator og tegneseriekunstner med en vidtfavnende karriere – fra amerikansk undergrund i

1960’erne til raffinetrede gysere i 2000-tallet.

Corben er måske bedst kendt for sine voldelige og sexpakkede fantasy-tegneserier i magasinet Heavy Metal magasinet. Især serien “Den” gjorde, at et bredt publikum for alvor fik øjnene op for Corbens særlige talent.

Corben var født på en bondegård i Anderson, Missouri. Han studerede på Kansas City Art Institute, hvor han var færdig i 1965, netop som USA blev præget af ungdomsoprør og et opgør mod censuren i Comics Code. Efter en kort karriere som professionel illustrator fandt Corben sin egen sti – og begyndte af lave underground comics – ofte med science fiction elementer.

Corbens tegnestil er kendetegnet ved en usædvanlig kombination af realisme og overdrivelse. Personerne kan se karikerede ud, samtidig med at farvelægningen eller gråtonerne er nærmest fotorealistiske.

Når man læser tidlige farveserier af Corben, kan man undre sig over, at de er fremstillet, før computerteknologi til farvelægning var tilgængelig. Dette skyldtes en særlig farvelægningsteknik, sosm Corben selv opfandt – og som få har kunnet efterligne. Først tegnede han de sort-hvide tegninger. I hånden tegnede han derefter manuelt de tre farvelag (cyan, magenta og gul) hver for sig. Mens han tegnede hvert lag, måtte han forestille sig farverne i sit hoved. Med denne teknik så han først det endelige farvede resultat, når det var blevet trykt på papir. Mageløst og vildt.

I starten af 1970’erne begyndte Corben at illustrere horror-comics for forlaget Warren Publishing. I 1975, da navne som Moebius, Druillet og Dionnet startede magasinet Métal Hurlant i Frankrig, var Corben en af de første amerikanere, der begyndte at arbejde for bladet – som siden udkom på amerikansk som Heavy Metal.

Historien om “Den” brød alle grænser for, hvad fantasy-genren kunne tillade sig. Nøgne kvinder med store bryster og en mandlig hovedperson med dinglende lem! Omgivet af monstre og skumle typer. Serien fandt siden vej til det store lærred via Heavy Metal The Movie. 

Fra 1997 begyndte Corben at tegne serier for store amerikanske forlag, ofte efter andres manuskripter. Han bidrig her til serier som Hellblazer, Cage, The Punisher, Hellboy, Conan og Starr the Slayer.

Mange vil desuden huske Corben for et par ikoniske pladecovers for Meat Loaf, ikke mindst Bat out of Hell!

Han fortsatte frem til sin død med at lave horror-serier af meget høj kvalitet. Ofte gotiske gysere med inspiration fra Lovecraft og Poe.

I 2018 vandt Corben den mest prestigefyldte af alle priser for serieskabere – Grand Prix i Angoulême. Samme år var der en stor Corben-udstilling i den sydfranske by, som Galleri Comicart.dk bidrog til med et tidligt Corben-hovedværk.

Det er svært at finde kvalitetstryk af Corben – og endnu sværere at opdrive originaltegninger. På denne plads vil du af og til finde grafik og sjældne bøger af Corben. 

Works by Corben

Viser et enkelt resultat

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart