At samle på original tegneseriekunst
er en hobby uden facitlister
At samle på original tegneseriekunst bør først og fremmest være en hobby. Formentlig er du i forvejen en passioneret tegneserielæser og -samler. Og så vil du formentlig på et tidspunkt nå til det sted, hvor det også er sjovt eller spændende at eje de originale tegninger.
Hobbyen kan - som så meget andet - dyrkes på mange niveauer. Originale tegneseriesider kan koste fra næsten ingenting til en formue! Her kan du læse en række gode råd, som er værd at følge, når du kaster dig ud i at investere i serieoriginaler.
Hos Comicart.dk er vi selv samlere - og har på baggrund af mange års erfaringer formuleret en række gyldne regler, som er værd at følge, hvis det skal være både sjovt og økonomisk forsvarligt at kaste sig ud i den fantastiske hobby.
Råd nummer 1: Køb kun det, du selv kan lide!
Lad være med at investere i en tegning, et maleri eller et litografi, bare fordi du synes, det er billigt - og fordi du regner med at tjene penge på en værdistigning eller et videresalg. Køb med hjertet. Ingen kan forudse, hvad der vil stige i værdi - og hvad der vil falde. Man kan opbygge en erfaring som samler - og derefter investere mere målrettet. Men som det gælder alle investeringer i kunst, er det vigtigste, at man køber noget, man vil have hængende på væggen - eller tage frem ved særlige lejligheder.
Råd nummer 2: Tøv ikke, når du falder for et værk.
Enhver samler kan fortælle gruopvækkende beretninger om dengang, hvor man tøvede - og derved gik glip af den handel, man har drømt om lige siden. Her handler det om unika. Originaltegninger omsættes kun sjældent - og chancen kommer næppe nogensinde igen. Falder du over dit drømmeværk, så slå til. Og hvis du holder dig til de kendte serieskabere, kendte serier og kvalitetsarbejde - er der oven i købet en god chance for, at værdien af værket vil stige gennem årene. Som det er sket hidtil.
Råd nummer 3: Pris og kvalitet følges ad.
Der er millioner af original seriesider i omløb. Man kan altid falde over noget af en ukendt tegner, som sælges for en slik. Som investering er det imidlertid lige så sandsynligt, at den ukendte forbliver ukendt - og prisen lav. Der er desværre næsten altid en tæt sammenhæng mellem pris og kvalitet. De gode, anerkendte tegnere koster mere end de dårlige, ukendte. Når dét er sagt - kan der sagtens købes fremragende seriekunst til rimelige penge. Har man ikke råd til Carl Barks, Hal Foster eller Alex Raymond, så har man måske råd til andre fremragende tegnere som Frank Robbins, Ernie Chan eller Tony DeZuniga. Folk, hvor kvaliteten endnu er høj til prisen.
Råd nummer 4: De kendte seriefigurer koster.
Prisen på en originalside kan variere utrolig meget. Generelt foretrækker samlere de sider, hvor seriens hovedpersoner optræder, frem for de sider, der kun byder på bipersoner. En stribe med Modesty Blaise og Willie Garvin er generelt mere eftertragtet og dyr end en stribe, der kun viser skurkene. Som investering er siderne med de kendte figurer at foretrække - og sjovere at eje.
Råd nummer 5: Visse sider er dyrere end andre!
Det giver næsten sig selv, men original seriekunst har sit eget hierarki. Tegninger, der er skabt til forsiden på et serieblad, er i høj kurs. Det samme gælder åbningssiden med titlen, bl.a. fordi der opfteer tale om en kunstnerisk fremragende "splash page". Will Eisners The Spirit koster normalt 15.000-20.000 kr. for en normal originalside, mens en splash koster over 50.000 kr.! Et opslag - to sammenhængende sider - kan også være en særlig attraktion, og i sjældne tilfælde er slutscenen også eftertragtet.
Råd Nummer 6: Sidens stand er ikke så afgørende.
Dette skal nok overraske nogen. Men samlere af original seriekunst ser ikke så meget på små fejl og skavanker som samlere af serieblade. For det første findes der stort set intet materiale, der er uberørt af tidens tand. For det andet er de originale seriesider blot ét led i en produktionsproces. De bærer ofte præg af, at de ikke er skabt som et selvstændigt kunstværk med henblik på indramning. Tegneren har ofte brugt blyant eller blå blyant til at skitsere tegningen, inden han har brugt blæk. bagefter har han så visket skitsen bort - eller ladet den blå streg blive. Måske har han skrevet små bemærkninger eller instruktioner rundt om sine tegninger. Der er måske sat fingeraftryk. Eller siderne har fået påklistret skygger - med lim, der senere er gulnet. Der er måske anvendt slettelak. Altsammen er normalt - og vil normalt ikke trække prisen ned. Papiret kan også være beskadiget. Her trækker det kun ned, hvis rifter eller revner rækker helt ind i selve tegningerne. Gamle seriesider eller avisstriber er ofte gulnede af tidens tand. Igen helt normalt og ikke et problem for samlere. Det samme gælder sider eller striber, der har været klippet op stribevis eller som halvsider - og som siden er samlet med tape på bagsiden. Mærker efter tape på forsiden er ligeledes helt normale og uden betydning, hvis ikke det påvirker stregen. Små pletter betyder kun lidt.
Råd nummer 7: Udbud og efterspørgsel.
Som samler af original seriekunst vil man hurtigt opdage, at priserne nogle gange kan virke usædvanligt høje på visse objekter! Det skyldes typisk udbud og efterspørgsel. Det er velkendt, at kun godt 300 af Carl Barks' originalsider har overlevet - og de er meget efterspurgte. Derfor er prisen også dereter, nemlig typisk over 75.000 kr. for en side. der er også serieskabere, som har doneret næsten hele deres produktion til museer eller offentlige samlinger, eller hvor arvingerne nægter at sælge ud af værkerne. Prøv f.eks. at finde materiale af Bill Watterson, Charles M. Schulz eller Hugo Pratt. Andre - og fremragende, klassiske serieskabere - som Milton Caniff, Warren Tufts, Al Capp med flere - kan stadig købes for menneskepenge. Fordi der findes mange tusinde af deres seriestriber på markedet. Her kan der stadig gøres en god handel. Men på et tidspunkt vil også disse kilder tørre ud, og så kan priserne hurtigt stige. Alt andet lige går man næppe galt i byen ved at købe værker af de klassiske serieskabere. Nyd det, mens priserne endnu er realistiske. Det er gået stærkt de senere år - og priserne på original seriekunst er hastigt opadgående.
Råd nummer 8: Sådan opbevares seriekunst.
Når man først har investeret i en originalside, en seriestribe, en tegning eller et maleri, erd et naturligvis vigtigt, at man passer godt på den. De fleste vil nok foretrække en indramning, så man hver dag kan gå rundt og nyde synet af kunstværket på væggen. Her er det vigtigt, at man går til en professionel indramningsbutik. Der findes syre i luften og syre i mange typer af materialer, herunder papir. Syre får papir til at gulne voldsomt gennem årene. Derfor skal der anvendes syrefri materialer ved indramningen - og sidens overflade skal helst adskilles fra glasset ved hjælp af en paspartout.
Ved ophængningen skal man tænke på, at værkerne aldrig må udsættes for direkte sollys, som får blæk og farver til at falme meget hurtigt. Vil man hellere opbevare værkerne i skuffer og skabe, bør man overveje at investere i passende plastlommer af materialet Mylar. Kan købes i særlige specialforretninger via Internettet. Undgå at bruge normale plastlommer af PVC-typen, som indeholder skadelige stoffer.
Råd nummer 9: Anbefalet faglitteratur.
Sandheden er, at der er skrevet ufatteligt lidt om denne hobby - at samle på original seriekunst. Der findes faktisk kun ét virkeligt anbefalelsesværdigt værk, som til gengæld er et godt sted at starte for enhver. Bogen hedder "Collecting Original Comic Strip Art!" og er skrevet af Jeffrey M. Ellinport, udgivet af Antique Trader Books i 1999. Man kan forsøge at skaffe bogen via eBay eller Amazon.com. Bagest i bogen findes et omfattende indeks med cirkapriser på kunstnernavne og serier. Og her kan man konstatere, at original seriekunst har været en usædvanlig god investering i perioden 1999-2006. Dengang kostede en Hal Foster Prins Valiant-side fra 2500 $ og opefter. I dag er mindsteprisen snarere 12.000-25.000 $.
Er du i tvivl om noget, ønsker du et godt råd eller har du andre spørgsmål, så send os en mail. Comicart.dk hjælper gerne med alt, der har interesse for samlere af original seriekunst. Vi kan også hjælpe med at validere værker, du måtte falde over andre steder - og vi giver gerne et tilbud, hvis du har noget til salg.