Vælg en side

Mickey Mouse

I 1928 dukkede en lille, letgenkendelig mus op på biograflærrederne i USA. Han blev hurtigt selve symbolet på tegnefilm fra Walt Disney – og kom i årtier til at dominere inden for tegnefilm, tegneserier og ikke mindst merchandise.

Musen startede det hele for Disney

Uden Mickey Mouse havde der næppe været nogen, der huskede navnet Walt Disney. Det hele startede med musen, skabt af Walt DIsney og Ub Iwerks i 1928 i den sort-hvide tegnefilm Plane Crazy – og senere samme år i Steambot Willie, der var den første Disney-animerede talefilm.

Siden voksede den lille mus i popularitet film efter film – og er i USA stadig den mest kendte og elskede af de klassiske Disney-figurer. Han har en ren sjæl og et stort hjerte – en vaskeægte filmhelt.

Hurtigt blev der opbygget et figurgalleri omkring Mickey Mouse – bl.a. med Fedtmule, Minnie Mouse, Pluto og Sorteper.

Mickey klarede transformationen til tegneseriefigur helt perfekt. Den 13. januar 1930 debuterede den første tegneserie med Mickey, skrevet af Walt selv, tegnet af Iwerks og rentegnet af Win Smith.
Men da Walt også var meget involveret i tegnefilmene, overgik manuskriptarbejdet også til Smith, der dog hurtigt sagde op. Så måtte Walt hyre en ny tegner til Mickey Mouse-striben, og hans valg faldt på Floyd Gottfredson, som endte med at tegne Mickey til aviserne i over fyrre år, helt frem til 1975!

Gottfredsons klassiske rene streg og hans fortolkning af Mickeys væsen ramte lige i plet. Og hvor tegnefilmene mest fokuserede på ren komedie, drejede tegneserierne sig mere i retning af eventyr, spænding og humor.

Siden dukkede Mickey også op som hovedperson i sit eget serieblad, og her prøvede først Carl Barks kræfter med serien ganske kort, inden Mickey Mouse senere blev overtaget af mesteren Paul Murry, der begyndte at tegne serien omkring 1950. Sammen med forfatteren Carl Fallberg skabte Murry en perlerække af længere historier, inspirerede af datidens krimi- og detektivfilm. Sammen med Fedtmule var han oppe imod klassiske skurke som Sorteper og Lusk. Historierne antog samtidig en mere alvorlig, voksen tone.

I dag er Mickey Mouse paradoksalt nok mere kendt for diverse merchandice – figurer, tøjdyr, børnetøj etc. – end som tegnefilm- og tegneseriefigur. Mickey Mouse har desuden inspireret utallige pop art- og billedkunstnere med sit stærke grafiske udtryk.

Vild med Disney? Så se udvalget her.

Læs om Floyd Gottfredson her.

Læs om Paul Murry her.

Mickey Mouse Art

Viser alle 20 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart