Vælg en side

John McNamara

En af de længstlevende britiske avistegneserier var Paul Temple – om amatørdetektiven af samme navn. Serien blev tegnet af flere illustratorer – herunder John McNamara fra New Zealand. Med sine smukke skraveringer skabte han en visuelt spændende detektivserie i perioden 1958-1971.

Paul Temple strip by John McNamara
Paul Temple bu McNamara

Den glemte avisserie:
Paul Temple

Illustrator John Joseph McNamara (1918-2001) var fra New Zealand, hvor han startede sin karriere i 1934 – med speciale i at tegne portrætter og karikaturer af personligheder fra film, sport, politik etc.

Han arbejdede for diverse publikationer i hjemlandet, hvor han politiske satiretegninger blev bragt i Southern Cross – helt frem til 1951. Omtrent på det tidspunkt flyttede han til England – hvor han snart fik arbejde som tegneserie-tegner.

McNamara vil især blive husket som en af ​​de bedste kunstnere bag tegneserie-versionen af historierne om detektiven Paul Temple, som han tegnede fra 1958-1971.

Paul Temple er en fiktiv karakter opfundet af den engelske forfatter Francis Durbridge (1912-1998). Nogle af romanerne skrev han i samarbejde med John Thewes, Douglas Rutherford og Charles Hatten.

Romanerne med Rutherford som medforfatter blev udgivet under forfatternavnet Paul Temple, hvilket altså gjorde den fiktive forfatter til en “rigtig” en.

Paul Temple er en amatør-privatdetektiv og forfatter af krimier. Sammen med sin kone Louise alias “Steve” løser han de fremhævede “Whodunit”-forbrydelser, ledsaget af subtile humoristiske dialoger og i mindre grad hård action. En slags intellektuel, meget britisk krimi.

Paul Temple blev “født” som radiodetektiv. I Storbritannien blev adskillige Paul Temple-radioserier udsendt fra 1930’erne til 1960’erne. Sandsynligvis er den bedst kendte portrættering af parret med skuespillerne Peter Coke og Marjorie Westbury.

Paul Temple blev også filmatiseret. Den første film var “Send for Paul Temple” fra 1946. Det blev til i alt fire biograffilm om detektiven.

Senere solgte Durbridge rettighederne til BBC, der i perioden fra 1969 og frem producerede 64 tvg-episoder med Paul Temple i skikkelse af skuespilleren Francis Matthews.

Endelig blev der som nævnt også produceret en avistegneserie-udgave af Paul Temple, bragt i The London Evening News fra 19. november 1951 til 1. maj 1971. Der blev produceret 91 historier – hvilket gør serien til en af de længstlevende britiske avisserier.

Paul Temple avisserien blev tegnet af Alfred J. Sindall fra 1951-1954, efterfulgt af Bill Bailey fra 1954-1958.

Så gik jobbet videre til John McNamara, der løste opgaven til perfektion helt frem til 1971.

McNamara lod hovedpersonen skifte udseende, så han kom til at ligne skuespilleren Francis Matthews, der fremstillede Paul Temple i den populære tv-serie af samme navn.

Avisserien var krediteret tegneren John McNamara samt forfatteren Francis Durbridge. Men det vides ikke, hvordan samarbejdet mellem dem foregik – eller i hvilket omfang Durbridge var involveret.

Men John McNamaras tegninger kan man ikke sætte en finger på! Det har ikke været nogen nem opgave at skabe spændende billeder ud af historierne, der var rige på dialog, men fattige på action.

Opgaven blev løst ved hjælp af masser af stemningsskabende skraveringer og et godt blik for persontegning.

I 2020 udsendte det tyske forlag Pidax første bind i en serie tysksprogede genudgivelser af Paul Temple avisserien – tegnet af McNamara. I den anledning blev striberne omredigerede og farvelagte!

På Galleri Comicart.dk kan vi – som de eneste i verden – præsentere et lille udsøgt udvalg af John McNamaras originale Paul Temple avisstriber!

Velkommen til en lidt glemt perle!

Glad for comic strips? Se stort udvalg her.

Works by John McNamara

Viser alle 11 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart