Vælg en side

Jørgen Mogensen

Den danske tegner og livsnyder Jørgen Mogensen vil altid blive husket for sin avisserie om Poeten & Lillemor, der gennem årtier tog temperaturen på samtiden. Mogensen havde desuden et godt blik for afklædte kvinder – og bidrog flittigt til humormagasinet Hudibras.

Poeten og Lillemor af Jørgen Mogensen.

Poeten & Lillemor og de smukke kvinder

Jørgen Mogensen (1922-2004) var vel nok den mest betydningsfulde af alle danske avistegneserie-tegnere, takket være hans serie “Poeten og Lillemor”, som han tegnede gennem 53 år.

Serien, som kunne nydes i først Politiken og siden Berlingske Tidende, var altid i trit med sin samtid. På toppen af sin popularitet i 1960 blev serien sågar filmatiseret med Henning Moritzen og Helle Virkner i hovedrollerne.

Jørgen Mogensens karriere som tegner begyndte i 1944, da han leverede sine første vittighedstegninger til musikeren og vittighedstegneren Cospers vovede magasin “Hudibras”. Sammen med Cosper tegnede Jørgen Mogensen sidenhen pantomimeserien “Alfredo” under deres fælles pseudonym MOCO. Alfredo blev bragt i aviser verden over.

Fra 1946 blev Mogensen tilknyttet Dagbladet Politikens søndagstillæg Magasinet, hvor “Poeten og Lillemor” kom til verden i 1950. I sit arbejde med serien blev Jørgen Mogensen indtil 1989 assisteret af Mogens Dalgård og efter dennes død af Per Vadmand.

I perioden 1952-1955 lavede Mogensen desuden den ustyrligt morsomme serie “Den tossede tegner”, fyldt med absurde situationer.

Jørgen Mogensen havde et godt blik for smukke piger, gerne i sparsom beklædning. Noget, som gennem årene resulterede naboens Rikke fra “Poeten og Lillemor”, samt i den egocentriske kontorpige “Lullubelle”, som fra 1959 og frem huserede i tusindvis af pikante vittighedstegninger i danske og udenlandske aviser.

Selv nåede Mogensen at hjælpe Rune T. Kidde med at færdiggøre sine serier “På sin post” og “Menigmands guide til det indre marked”, da Rune Kidde mistede sit syn i 1990.

Jørgen Mogensen var gift med tegneren og kunstneren Gerda Nystad. I 1987 modtog han den fornemste danske tegneseriehæder, Ping-prisen, for sin indsats for tegneseriemediet.

I sommeren 2013 donerede Mogensens arvinger cirka 20.000 originaltegninger af Jørgen Mogensen til Storm P. Museet. Det betyder, at det er blevet uhyre sjældent, man falder over en originaltegning af denne danske mestertegner.

Her i webshoppen vil der af og til dukke en Jørgen Mogensen originaltegning eller to op.

Måske kender du også Rune T. Kidde? Så se her!

Værker af Jørgen Mogensen

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart