Vælg en side

Jim Borgman

Kan man skabe en karriere ved at lave en tegneserie om en kikset, bumset, langlemmet og doven teenager? Ja, tegneserien Zits har gjort Jim Borgman berømt i hele verden. Serien rammer teenager-livet lige på kornet.

En teenagers liv som daglig tegneserie

James Mark Borgman (født 24. februar 1954) er en amerikansk serieskaber, som i hjemlandet især er kendt for sine politiske satiretegninger – samt hans internationalt berømmede avisserie Zits.

En serie, der også i Danmark har fået fortjent succes med sin lige-på-kornet skildring af livet for en teenager og hans familie.

Jim Borgman er født i Cincinnati, Ohio, hvor han også indledte sin karriere ved at læse journalistik på Elder High School. Senere kom han på Kenyon College, hvor han læste først engelsk og siden kunst. Han bestod eksamen i 1976 med bravour.

Borgman mødte sin første hustru, Lynn Goodwin, i skoletiden, og de fik sammen to børn, Dylan og Chelsea. Lynn døde i 1999 af en blodprop efter en simpel operation. Kort tid efter giftede Jim Borgman sig igen – med Suzanne Soled, psykolog og professor i psykologi på Northern Kentucky University. Sammen er de nu forældre til fem børn. Så man kan sige, at han har et stort personligt kendskab til teens!

Jim Borgman har som serieskaber stået bag den ugentlige avisserie “Wonk City,” der blev bragt fra 1994 til 1996 på de redaktionelle sider i The Washington Post. Så tog Borgman på ferie til Sedona, Arizona, hvor han mødte en anden serieskaber, Jerry Scott. Scott fik idéen til en fælles avisserie om en teenager – og sådan blev Zits født.

Striben debuterede i juli, 1997, med Borgman som tegner og Scott som forfatter (det er dem på billedet øverst – med Jim til højre). “Zits” bringes p.t. i over 1500 aviser i hele verden og oversættes til syv sprog. Med fokus på den kiksede teenager Jeremy Duncan og hans liv med skole, kærester, fester og musik.

I 1991, da Jim Borgman var 37 år gammel, vandt han Pulitzer Prisen. Han har også modtaget National Cartoonist Society Editorial Cartoon Award i 1986, 1987, 1988, 1994 og 2006, og Zits er flere gange hædret som Årets Avisserie.

Borgman har tillige vundet en Reuben Award for sine politiske vittighedstegninger – og er i det hele taget en af de mest prisbelønnede nulevende serieskabere. Ikke mindst takket være en langlemmet, bumset teenager.

Kan du lide avisserier? Så klik her.

Works by Jim Borgman

Viser et enkelt resultat

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart