Vælg en side

Jesse Marsh

En af de mest unikke tegnere, der har prøvet krælfter med Tarzan-tegneserien var Jesse Marsh. Man har kaldt hans stil for “post-impressionisme” og sammenlignet ham med Picasso. Han var forud for sin tid og skabte 153 Tarzan-episoder af stor grafisk skønhed.

Tarzan Jesse Marsh

Tarzan som post-impressionisme

Den amerikanske serietegner Jesse Marsh (1915-1966) er især kendt for sit arbejde på “Tarzan”-serien, som blev udsendt i hæfteform af forlaget Dell.

Men Jesse Marsh overses ofte, når man opremser alle de store Tarzan-tegnere, og det er synd. For den autodidakte Jesse Marsh var med sin naivistiske, simple tegnestil langt forud for sin tid – og ikke fjernt fra en Hugo Pratts virkemidler.

Jesse Marsh indledte sin karriere hos Walt Disney Studios i 1939. Han arbejdede fra starten med animationstegninger, men snart blev han “story man” og arbejdede på “Pinocchio” samt “Fantasia”.

Under 2. Verdenskrig aftjente han sin værnepligt som radar-mand i luftvåbenet, hvorefter han igen fik job hos Disney. Sideløbende arbejdede han som serietegner for Western Publishing fra 1945. Her startede han på serien “Gene Autry”, hvorefter han blev flyttet til “Tarzan”.

Serien blev først udsendt i Dell Four Color serien, men fik snart sit eget blad. Marsh lavede selv blyantsskitserne, rentegnede dem med blæk – og tekstede serien. Sådan fortsatte han lige fra de første numre af bladet – og gennem omkring 153 bladudgivelser.

I 1947 forlod Jesse Marsh Disney for at bruge al sin energi og tid på Dell/Western-udgivelserne. Op gennem 1950’erne arbejdede han også på forlagets bladudgave af “John Carter of Mars”.

Mens Jesse Marsh var bedst, skabte han sin stærkt personlige, grafiske tegnestil, som af nogen er kaldt “post impressionisme”. Andre har kaldt ham tegneseriens Picasso. Sikkert er det, at det er unikt og stærkt – og at tiden formentlig vil give ham en plads blandt mediets største enere.

Men helbredet begyndte efterhånden at svigte Jesse Marsh. Han blev alvorligt syg, og hans tegnestil blev mere og mere simpel, efterhånden som svækkelsen tvang ham til at søge efter et endnu mere rent udtryk. Paradoksalt nok har hans seriesider fra den sidste periode noget helt fantastisk over sig – og ligner intet andet, man har set i Tarzan-seriens historie.

Jesse Marsh stod altid op og tegnede – med papiret placeret på et staffeli. Hans originalsider er i stort overformat – og meget flotte.

I 1965 overlod Jesse Marsh tegnearbejdet på Tarzan-serien til vennen Russ Manning. Året efter døde han – blot 51 år gammel. Et stort tab for tegneseriemediet.

 

Works by Jesse Marsh

Viser alle 3 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart