Vælg en side

Jason Lutes

Den amerikanske serieskaber er med mesterværket “Berlin” et af de allerstørste navne inden for genren graphic novels. Et uafrysteligt mesterværk om menneskeskæbner, der rammes hårdt af historiske begivenheder.

Den grafiske romans mester

Den amerikanske serieskaber Jason Lutes er født i New Jersey i 1967. Han er med udgivelsen af serieromanen “Berlin” et af de vigtigste navne inden for den nye bølge af voksentegneserier, der markedsføres som “grafiske romaner”.

I realiteten er hans arbejde en naturlig videreudvikling af mediet i en stil, der er defineret af navne som Hugo Pratt, Will Eisner, Art Spiegelman,Tardi og nogle få andre.

Som barn elskede Jason Lutes superhelte-serier. Men da hans familie flyttede til Frankrig, mens han endnu var knægt, skiftede hans smag – og han opdagede den realistiske franske og europæiske tegneseriestil, som har været en langt større inspirationskilde end den amerikanske superhelteserie.

I 1991 forlod Jason Lutes Rhode Island School of Design med en BFA i Illustrationskunst. Under studierne havde han læst Robert Crumbs “Weirdo”, Art Spiegelmans “RAW” og Chester Browns “Yummy Fur”. Herefter gav Jason Lutes sig til at udgive serier på eget forlag, Penny Dreadful.

Han flyttede til Seattle samme år, hvor han begyndte at arbejde for kvalitetsforlaget Fantagraphics.

Sit gennembrud fik han i 1993, da han startede en dagstribe i Seattles alternative ugeavis “The Stranger”. I 1995 blev han forfremmet til art director på avisen, og da striben blev udsendt samlet som “Jar of Fools” i 1996, begyndte Jason Lutes at arbejde som fuldtids serieskaber.

Efter to års research skabte Lutes den ambitiøse historie “Berlin”. En historie, som finder sted i Tyskland under Weimar Republikken. Et mesterværk af et poetisk og indlevet tidsbillede – og en af de vigtigste grafiske romaner.

Om handlingen:
I 1928 rejser Marthe Müller til den pulserende metropol Berlin, hvor den unge kunststuderende de følgende år både oplever epokens løsslupne eufori og dens ulyksalige elendighed. Mens amerikansk jazz og seksuel frihed fejres i kabareter og varietéer, har økonomisk krise og politisk radikalisering for længst indtaget gaderne. I denne stærkt polariserede verden forsøger Marthe Müller at finde sin egen identitet og står ligesom Tyskland i begyndelsen af 1930’erne ved en korsvej.

På baggrund af Weimarrepublikkens nærtstående undergang knytter Jason Lutes i et facetteret tidspanorama den unge kvindes skæbne til andre menneskers livsbaner: Den idealistiske journalist Kurt Severing, der mister sin tro på det skrevne ords magt, efterhånden som nazisme og ekstremisme vinder fodfæste; arbejderen Gudrun Braun, hvis familie splittes som følge af socialt armod og det politiske opbrud; den unge jøde David Schwartz, der bliver mål for den omsiggribende antisemitisme.

Lutes brugte omkring 20 år på at fuldføre dette 600 sider lange mesterværk – hvor personerne følges frem til Weimarrepublikkens fald. Et værk, der kan måle sig med det bedste i verdenslitteraturen.

Works by Jason Lutes

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart