Vælg en side

Jan Lööf

Belgien har den humanistiske, venlige Hergé og Tintin. Sverige har den venstreorienterede satiriker Jan Lööf og Felix. Lööf har skabt en række udødelige børnebøger og tegneserier, som er populære i hele verden.

Jan Lööf's verden

Sveriges store tegneserie-satiriker

Jan Lööf (født 30. maj 1940 i Trollhättan) er en svensk illustrator, forfatter, tegneserieskaber og jazzmusiker, hvis betydning for tegneseriemediet i Sverige tåler sammenligning med, hvad Hergé er i Belgien.

Også i Danmark har han et stort publikum – takket være sine klassiske børnebøger og tegneserien Felix.

Jan Lööf studerede på Konstfack i Stockholm i begyndelsen af ​​1960’erne. Fra 1967 til 1973 skabte han sin mest berømte tegneserie, avisserien Felix, som snart vandt popularitet i mange dele af verden.

Ved at blande humor og eventyr er Felix nogle gange beskrevet som en mere naivistisk eller undergrunds-version af Tintin, hvad angår tegnestilen, men i sine temaer og moral er serien i modsætning til Tintin både politisk, venstreorienteret og samfundskritisk.

Felix fik så stor succes, at P.I.B. Copenhagen lod andre fortsætte den, da Lööf forlod den. Opgaven blev siden løst af først danske Werner Wejp Olsen (WOW) og siden danske Ole Munk Rasmussen.

Senere skabte Jan Lööf andre tegneserier, herunder Bellman (en humorstribe om en stockholmsk hobo) og Ville (1975-1976), som var en satire om en arbejdsløs stockholmsk forfatter, der slog sig sammen med Olof Palme og Carl XVI Gustaf for at bekæmpe nogle skurke!

I begyndelsen af ​​1970’erne deltog Jan Lööf som skuespiller i nogle få tv-produktioner, blandt dem det svenske kultprogram for børn, Tårtan (1972) om tre inkompetente og beskidte sømænd, der blev bagere.

Hans børnebøger er uhyre populære, både i Skandinavien og andre steder. Blandt dem er Historien om det røde æble (1974) og Morfar er sørøver (1966). Baseret på disse bøger producerede Lööf sit eget børneprogram for svensk tv i 1985.

Jan Lööf er en ægte ener, som med stil og personlighed har skabt enestående tegneserie- og børnebogskunst gennem et halvt århundrede. 

Han besøgte Copenhagen Comics i Øksnehallen i 2017, hvor vi var mange fans samlet om at hilse på ham og hylde ham for sin store indsats.

Jan Lööf er desuden en glimrende jazzmusiker (saxofon) og ven med den beslægtede undergrundstegner Robert Crumb.

Vild med Robert Crumb? Læs om ham her!

Works by Jan Lööf

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart