Vælg en side

Jakob Martin Strid

I starten lavede han venstreorienterede tegneserier med bid – og politisk satire i Politiken. Siden lod han sin mere poetiske side tage over – og skabte en række nu klassiske børnebøger som “Mustafas Kiosk” og “Den fantastiske bus”. En tegner af de usædvanlige.

Strid
Mustafas Kiosk af Strid

Fra politisk satire til poetiske børnebøger

Den danske tegner, tegneserieskaber, forfatter og illustrator Jakob Martin Strid (født 1972) alias blot Strid må betragtes som en af nutidens betydeligste danske tegnere.

Strids forfatterskab er allerede et af Danmarks betydeligste inden for illustrationskunst – i en stolt dansk tradition, der tæller navne som Storm P., Claus Deleuran, Rune T. Kidde og ikke ret mange andre.

Jakob Martin Strid tegnede for ugeavisen Socialisten Weekend, før han slog igennem med den satiriske serie “Strid”, som blev bragt i Politiken 2000-2001 og igen 2002-2003.

Seriens gennemgående person er en lille, stridhåret mand, tegnerens alter ego, der kommenterer politik og andre samfundsforhold gennem en række bizarre optrin, der bl.a. involverer en torso af den amerikanske tegneseriedetektiv Rip Kirby, oprindeligt tegnet af Alex Raymond, på hjul og indklippede fotografier af mediepersonligheder.

“Strid” serien opnåede på kort tid både kultstatus og fordømmelse for sine politiske standpunkter. Den kunne bl.a. indeholde satire over Politikens egen verden. Således optrådte chefredaktør, en meget vred Tøger Seidenfaden, flere gange.

Striberne fra 2000-01 er udgivet samlet i Den Store Strid (2001).Tegneren har desuden vist sig at have en mere følsom og poetisk side, som bl.a. er kommet til udtryk i børnebøger som “Mustafas kiosk” (1999), “Dimitri 9 mm” (2001), “Lille Frø” (2005), “Min Mormors Gebis” (2006), “Da Lille Madsens hus blæste væk” (2008), adskillige børnebøger i serien om den lille blå elefant “Mimbo Jimbo” (2010-2020) og “Den utrolige historie om den kæmpestore pære” (2012), der også er udsendt som animations-spillefilm.

Jakob Martin Strid har bl.a. modtaget Dan Turèll-prisen 2001 og Kronprinsparrets Kulturpris 2012. Han modtog BMF’s Børnebogspris i 2008 for bogen “Da Lille Madsens hus blæste væk” og i 2012 for bogen “Den utrolige historie om den kæmpestore pære”.

I 2023 udsendte Strid et værk, han havde arbejdet på gennem mere end 15 år – “Den fantastiske bus”. Et storværk, der allerede anses som en dansk børnebogsklassiker af de allerbedste.

Søger du børnevenlig kunst? Så se her.

Værker af Jakob Martin Strid

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart