Vælg en side

Ib Spang Olsen

Han tilhørte eliten af danske illustratorer, og han opnåede folkelig popularitet via mere end 100 bogudgivelser og et stort antal litografier. Fra Halfdan Rasmussens digte til erotiske fortællinger – han kunne illustrere det hele.

Folkekær skildrer af livets mangfoldighed

Ib Spang Olsen var en af de mest folkekære danske tegnere og illustratorer – kendt og elsket for sin fabulerende, livlige streg – og sine bybilleder, børnebøger, litografier med mere.

Ib Otto Spang Olsen blev født i Engelstedsgade 32 i Aldersro Sogn i København den 11. juni 1921 som søn af gartner Ole Peder Christian Olsen og hustru Karen Sofie f. Nielsen. Forældrene blev gift den 1. maj 1916 og flyttede til Engelstedsgade. 

Unge Ib tog lærereksamen i 1943 og studerede herefter på Kunstakademiet i København 1945-1949 og på Den Grafiske Skole 1947-1949. Han tilhørte rækken af store danske illustratorer som Axel Mathiesen, Ib Andersen og Mads Stage.

Ib Spang Olsen var lærer på Bernadotteskolen 1952-1961, formand for Kulturministeriets Arbejdsgruppe om Børn og Kultur 1982-90 og medlem af Akademirådet.

Han var kendt for sine frodige og rustikke illustrationer til noveller, bogomslag og ikke mindst til Halfdan Rasmussens børnebøger med rim og remser.

Ib Spang Olsen udgav også sine egne bøger. Her blev det til cirka 100 titler, ofte med poetisk, erotisk, overraskende og sanseligt indhold.  

I 1972 blev han tildelt den internationale H.C. Andersen-medalje for sine tegninger. Han modtog desuden Kulturministeriets børnebogspris.

Fra sit første ægteskab med socialrådgiver Grethe Rigmor Geisler havde han to børn, Tine og Tune. Ib Spang Olsen giftede sig senere med Nulle Øigaard og blev derefter far til Martin Spang Olsen og Lasse Spang Olsen, begge kendte mediemennesker.

Ib Spang Olsen er en meget anerkendt billedkunstner, som flittigt har udsendt litografier og kvalitetstryk. Disse er i dag stærkt eftertragtede blandt samlere.

Mod slutningen af hans karriere åbnede han sit eget lille galleri i et af de små huse ved Kongens Have, hvor man kunne købe originaltegninger og tryk. Galleriet blev efter hans død ført videre af hans nærmeste familie.

Ib Spang Olsen har bl.a. modtaget Kulturministeriets Børnebogspris 1963 for Drengen i månen, Kulturministeriets Børnebogspris 1964 for Det lille lokomotiv, Blæsten og Regnen, Kulturministeriets Børnebogspris 1967 for Mosekonens bryg, den internationale H.C. Andersen-medalje for illustration i 1972, Modersmål-Prisen 2002 samt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse 2010.

Ib Spang Olsen blev 90 år gammel – og døde 15. januar 2012.

Vild med klasssisk dansk tegnekunst? Så se her.

Værker af Ib Spang Olsen

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart