Vælg en side

Holger Philipsen

Han var et af de førende navne i dansk tegneseries guldalder – og begejstrede avislæserne med sin serie om cykelbudet Carlt. Under Anden Verdenskrig spillede Philipsen og Carlt en vigtig rolle, og serien fortsatte i årtier.

Guldalderens store danske humorist

Holger Philipsen (1912-1993) var en blændende tegner, en stor humorist og et af de vigtigste navne i dansk tegneseries guldalder. Han vil især blive husket for serien om cykelbudet Carlt.

Philipsen var uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole og skabte i 1940 humorstrippen “Carlt – nemli'” til dagbladet B.T. Cykelbudet Carlt og dennes chef, Sjefer’en, blev hurtigt en institution i avisen, og populariteten steg til uanede højder, da Philipsen under besættelsen (2. Verdenskrig) lod sine hovedpersoner udtrykke sig tvetydigt om tyskerne, som regel metaforisk og raffineret.

Til slut lugtede tyskerne dog lunten. Serien blev standset, og Philipsen gik under jorden – hvor han fortsatte med at lave illustrationer til illegale modstandsblade.

Efter besættelsen gjorde Carlt comeback i B.T. og Søndag B.T., og siden skiftede serien til Ekstra Bladet, da denne avis hyrede Philipsen som tegneserieredaktør. Carlt kunne i 1990 fejre 50 års jubilæum – og er dermed en af Danmarks længstlevende tegneserier af samme tegner.

Man forstår succesen, for Philipsen var langt forud for sin tid med en ultradynamisk tegnestil (som en dansk Franquin) og leg med sproget. Philipsen var en sand sprogbegavelse, som opfandt finurlige ord som “ihvorvel” og “omendskønt”.

Holger Philipsen skabte gennem karrieren også andre serier – som “Nip & Nup” og “Rasmus Dyrepasser”.

I 1942 startede Jens Lochers radioserie Familien Hansen som tegneserie i ugebladet Landettegnet af Mik, og fra  starten af 1947 blev den tegnet af Helge Hau. Derefter blev den frem til sidste strip i 1948 tegnet af Holger Philipsen.

Under besættelsen tegnede Philipsen en overgang en særlig dansk udgave af Prins Valiant, da der var problemer med at få det originale materiale fra USA distribueret til Europa.

Galleri Comicart.dk hylder denne ener i den danske tegneseriehistorie – og udbyder af og til sjældne guldkorn fra Philipsens strålende karriere.

Værker af Holger Philipsen.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart