Vælg en side

Henk Kuijpers

Belgien har Hergé og Tintin. Holland har Henk Kuijpers og Franka! Serien om den rødhårede heltinde har udviklet sig fra at være primært for børn – til at være en udpræget voksenserie med vold, død og sex. En europæisk topserie.

Henk Kuijpers Franka

Hollands Hergé – manden bag Franka

Hollands svar på Belgiens Hergé. Intet mindre kan man sige om den hollandske serieskaber Henk Kuijpers (født 1946).

Gennem mere end en snes bind har Kuijpers udviklet serien om den rødhårede heltinde Franka fra mainstream til sublim seriekunst.

Henk Kuijpers har gennem karrieren med flid, hårdt arbejde og en god portion talent bevæget sig helt op i den europæiske tegneseries superliga. Han fortjener i dag at blive nævnt i sammenhæng med de andre klassiske serieskabere – Hergé, Franquin, Morris, Uderzo, Giraud/Moebius, Bilal, Mezieres, Jijé og ikke ret mange flere.

Som ung gennemførte han først en uddannelse som sociolog, og efterfølgende fik han sine første historier publiceret i magasinerne Pep og Baberiba. Pep trykte historien “Het Misdaadmuseum” i 1974-75, og da man bad Kuijpers lave en fortsættelse, forfremmede han en af bifigúrerne til hovedrollen – og Franka var født.

Franka var fra starten en sportstrænet ung arkæolog, som blev et stort hit i hollandske bladudgivelser som Pep, Eppo, Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie, Sjosji og Veronicagids.

I 1978 begyndte historierne at udkomme i albumform. Franka er siden oversat til bl.a. dansk og fransk. Seriens hovedperson er en attraktiv og handlekraftig pige fra Amsterdam.

Med sin dynamiske tegnestil, der ud over hollændere i særlig grad tiltaler danske læsere, har Kuijpers bind for bind skruet op for ambitionsniveauet. Det må tale til Danmarks ære, at vi længe er det eneste land uden for Holland, hvor samtlige bind i serien er udkommet løbende. Det glædelige er, at nu har også de store franske forlag omsider fået øjnene op for seriens utrolige kvaliteter.

I hjemlandet Holland er serien naturligvis ekstraordinært populær, da den jo i stort omfang foregår i Holland. I hjemlandet udkommer hvert nyt album både i en normaludgave og en luksusudgave i overstørrelse. Samtidig fremstilles der forskellige kunsttryk, portfolier og andre særtryk, som alle holder en meget høj tegnekvalitet.

Henk Kuijpers udsendte i en årrække desuden selv et såkaldt “fanzine” eller “Franka Magazine”, som var målrettet til seriens mange trofaste fans.

Franka-serien er fyldt med litterære referencer, akkurat som der ofte citeres fra berømte film. Designet er helt i top – skabt af Kuijpers selv – akkurat som man kun kan beundre hans evne til at skabe og gengive arkitektur, mode, bymiljøer og landskaber. Franka er nok den mest veldesignede europæiske serie i dag.

Kuijpers har for egen pengepung produceret 3 såkaldte Franka MEGA udgaver. Store, tykke, indbundne og ikke mindst tunge luksusudgaver (50cm x 60cm), som indeholder dels en ekstremt overdimensioneret udgave af en eller flere historier, masser af ekstramateriale – samt en originalside fra det pågældende album.

 

Works by Henk Kuijpers

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart