Vælg en side

Helle Rask Crawford

Hun er en af Danmarks førende billedhuggere og udtrykker sig gennem bronze-skulturer i alle størrelser. Her får eventyret, fantasien og erotikken frit spil – bl.a. i form af heste, ugler, biller, mænd og kvinder, samt sagnfigurer og tegneseriehelte.

Helle Rask Crawford
Hanekylling, bronze, Helle Rask Crawford

Historier i bronze

“For mig er der ingen tvivl. Helle Rask Crawford er én af vores allerbedste, mest fantasifulde og mest vedkommende skulptører i dagens Danmark.”

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Kunstavisen  

Nogle mennesker udtrykker sig bedst i ord. Nogle foretrækker billeder. Og så er der Helle Rask Crawford (f. 1964), som får sine historier og budskaber ud med en vis ekstra tyngde – støbt i bronze. I alle formater.

Her møder du sagnfigurer side om side med heste, tyre, ugler, høns og andre dyr. Her er en verden befolket med fantasivæsener, monstre, smukke kvinder og dejlige mænd. Batman med erigeret penis! Nøgne møer med magt over truende uhyrer!

“Jeg bor i Saltrup i kanten af Grib Skov med mange hunde og børn. Her har jeg bygget et bronzestøberi sammen med gode venner og kolleger, Malene Bjelke og Poul Jepsen. Jeg er formand for Dansk Billedhuggersamfund og har en stor palet af udstillinger, især i Danmark, Tyskland og Storbritannien,” forklarer Helle Rask Crawford.

“Det er et stort privilegie for mig at kunne arbejde som billedhugger. Men man kan sige, at jeg har en generation af kvinder før mig, der har banet vejen,” siger billedhuggeren.

Hun henviser med en vis stolthed til kvindelige forbilleder som den berømte danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen, der var en af de første kvinder, som blev optaget på Kunstakademiet – det skete i 1889.

Dog “kun” på akademiets “kunstskole for kvinder”. Kvinder kunne ikke komme ind på den “rigtige” uddannelse, og undervisningen foregik kønsopdelt. Man kunne jo ikke have, at kvinder sad og tegnede croquis efter nøgenmodel, side om side med mænd! Først fra 1924 blev mænd og kvinder undervist sammen på akademiet.

Man kan roligt konstatere, at Helle Ras Crawford selv er trådt helt ud af mændenes skygge – hun har vundet talrige internationale priser for sine fremragende skulpturer i bronze, som hun selv støber hjemme ved huset i Nordsjælland.

“Jeg har været heldig at møde kunsten præsenteret af engagerede mennesker i min barn- og ungdom. Min mor var meget kreativ og har arbejdet med maleri, sølv og keramik,” fortæller billedhuggeren, der er vokset op i Odense, hvor billedkunstlærer Keld Moseholm var en stor inspiration.

Efter gymnasiet læste hun medicin, men fastholdt sit kunstneriske virke med kursus på Kunsthåndværkerskolen og hos billedhugger og underviser Tove Elmquist. Hun tegnede og malede siden hos Ulrik Hoff, Troll Bille og Eskil Hauchrog.

“Det er et stort privilegie at kunne arbejde med noget, som virkelig betyder noget for en. Det er et stort privilegie at kunne kommunikere gennem sin kunst og nå andre mennesker på den måde.”

Vild med 3D-objekter og figurer? Se her!

Værker af Helle Rask Crawford

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart