Vælg en side

Gilbert Shelton

Sammen med Robert Crumb var han i 1960’erne med til at definere den amerikanske undergrunds-tegneserie, der gjorde op med censuren – ved at skildre vold, sex, stoffer og oprør på en ofte skæv og humoristisk måde. Gilbert Shelton er manden bag Fabulous Furry Freak Brothers!

Gilbert Shelton

Flipkompagniets far

Gilbert Shelton (født 31. maj 1940, Houston, Texas) er en af de vigtigste amerikanske undergrundstegnere, som side om side med Robert Crumb førte an i 1960’ernes og 1970’ernes bølge af amerikanske undergrunds-tegneserier.

Han vil altid blive husket for sine hovedværker “The Fabulous Furry Freak Brothers” (dansk: Flipkompagniet) og Fat Freddy’s Cat, hvortil kommer “Wonder Wart-Hog”, “Not Quite Dead” og det fantastiske cover til The Grateful Dead’s 1978-album “Shakedown Street”.

Gilbert Shelton er oprindeligt uddannet på Lamar High School i Houston. Derefter gik han på Washington and Lee University, Texas A&M University og University of Texas i Austin, hvor han læste socialvidenskab i 1961.

Hans første vittighedstegninger dukkede op i universitetsaviserne. Nyuddannet flyttede Shelton til New York City og fik job som redaktør af bilmagasiner. Det gav ham en undskyldning for hele tiden at snige sine tegninger ind i bladene.

Idéen til Wonder Wart-Hog, en svine-parodi på Superman, opstod i 1961. Året efter flyttede Shelton tilbage til Texas, og de første to Wonder Wart-Hog historier blev trykt i “Bacchanal”, som var et gymnasiehumor-magasin.

Så blev Shelton redaktør af universitets-humorbladet “The Texas Ranger” i 1962, hvor flere Wonder Wart-Hog historier så dagens lys.

Shelton lod sig derefter indskrive på en kunstskole, hvor han blev venner med den unge sangerinde Janis Joplin. Efter to år blev Shelton indkaldt til den amerikanske hær, men blev kasseret, da han indrømmede, at han havde taget narkotika.

Gilbert Shelton flyttede til San Francisco sommeren 1968 – og fik snart efter sit gennembrud som tegner af undergrunds-tegneserier. Det afgørende øjeblik kom, da han skabte serien om de fire hippier, The Fabulous Furry Freak Brothers, i 1968.

Året efter fulgte historien om hippiernes gale kat, Fat Freddy’s Cat, og Shelton var med til at grundlægge forlaget Rip Off Press.

I dag lever og bor Gilbert Shelton akkurat som R. Crumb i Frankrig. Han har bosat sig i Paris, og han er stadig aktiv i et vist omfang. Shelton har flere gange besøgt Danmark og bl.a. deltaget på Copenhagen Comics for år tilbage.

Vild med Underground Comix? Se Robert Crumb her.

Works by Gilbert Shelton

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart