Vælg en side

Frank Sels

Den belgisk-flamske serieskaber Frank Sels blev bare 44 år gammel, men hans produktivitet var legendarisk. Han skabte tegneserien om indianeren Sølvpil, som gik sin sejrsgang i hele Europa – og fik et langt liv som blad på dansk.

Sølvpil af Frank Sels.

Sølvpils far

Den belgiske serieskaber Frank Sels (født 3. december 1942 i Antwerpen, død 19. december 1986 ved selvmord) var såvel tegneserietegner som forfatter.

Han er især kendt og husket som ophavsmanden til tegneserien Sølvpil, som også i Danmark havde sit eget blad i perioden 1970-1984. Sels var en af de mest produktive europæiske serieskabere nogensinde med en produktion, der næsten kan matche det, man forventer af en japansk manga-tegner.

Frank Sels læste kunst i Antwerpen, hvorefter han i en kort periode arbejede i et trykkeri. Han blev medlem af Studio Vandersteen i 1963, and her efterfulgte han Karel Verschuere som tegner på “Karl May” og “De Rode Ridder”. Her var han den første kunstner i den såkaldte King Arthur historie-cyclus.

Fra 1964 og frem illustrerede han adskillige tegneserier i magazinerne Ons Land og Ohee, hvor han bl.a. arbejdede ud fra historier skrevet af Lorenzo Wadlin og hans barndomsven Hugo Renaerts. Han specialiserede sig i historiske fortællinger, vikinger – og western historier, herunder “Mister Grizzly”, “Abraham Lincoln” og “Tall Bull”.

Til magazinet ‘t Kapoentje arbejdede han på “Arkulleke”, “Bongo Tegen de Kux Klan”, “Kleine Antilope” og “De Avonturen van de Zeearend”. I 1966 trak Sels sig tilbage fra Vandersteen, men vendte tilbage til tegneserierne og Vandersteen, da han ikke kunne skaffe sig nok arbejde hos avisen Het Volk.

Han fik job hos Bessy tegnestuen, hvor han og Edgard Gastmans havde ansvaret for at producere tegneserier til det tyske forlag Bastei. Efter det endelige brud med Vandersteen i 1969, begyndte de to at arbejde direkte for Bastei. Det var her, Frank Sels skabte sit egentlige hovedværk – om indianeren Sølvpil (originaltitel: Zilverpijl).

Sølvpil-serien blev bragt i ugebladet Felix, og fra 1971 fik den sit eget ugentlige tegneseriehæfte, også i Danmark. Sels åbnede sin egen tegnestue for at kunne følge med efterspørgslen, og her ansatte han bl.a. Robert Wuyts, Eric De Rop, Jean Bosco Safari, Claus Scholz, Jan van Rooy og hans egen søn Erwin.

Gennem Studio Sels skabte Frank Sels sig et ry som den hurtigst arbejdende tegneserietegner i Europa. På toppen af sin formåen kunne han skabe 42 sider om ugen, uden at det stort set kunne ses på kvaliteten af hans arbejde.

Serien om Sølvpil gik sin sejrsgang i hele Europa, ikke mindst i Tyskland, Norden og i hjemlandet Belgien. Serien blev produceret frem til 1986, hvor Frank Sels begik selvmord, blot 44 år gammel.

Det er med blandet vemod og nostalgisk glæde, at Galleri Comicart.dk her kan præsentere nogle af de meget sjældent sete originalsider fra Sølvpil-serien. Siderne er store og forbløffende detaljerede. Vi vil gerne hermed medvirke til at give lidt kunstnerisk genoprejsning for en af de sejeste håndværkere, tegneseriemediet har set.

Works by Frank Sels.

Viser alle 2 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart