Vælg en side

Floyd Gottfredson

Akkurat som Carl Barks altid vil blive husket som den bedste Anders And-tegner, vil Floyd Gottfredson stå i erindringen som den bedste Mickey Mouse-tegner. Hans lange eventyr med musen i hovedrollen er ægte klassikere.

Mickey Mouse comic strip.
Mickey Mouse art Floyd Gottfredson

Manden bag den klassiske Mickey

Disney-tegneren Floyd Gottfredson (1905-1986) er for Mickey Mouse-tegneserien, hvad Carl Barks er for Anders And-serierne. Nemlig den klassiske tegner, gennem årtier stod bag de bedste afsnit af Mickey Mouse-serien.

Gottfredson, der var født i Utah, lærte sig at tegne gennem et korrespondancekursus. I 1927 fik han offentliggjort enkelte vittighedstegninger i aviserne Salt Lake City Telegram og The Utah Farmer.

Året efter rejste han til Los Angeles for at få nye opgaver, men det lykkedes ikke. Så da han i 1929 hørte, at Walt Disney søgte tegnefilmtegnere, henvendte han sig og blev ansat som “in-betweener”.

Den 13. januar 1930 startede avisstriben Mickey Mouse, som fra starten var skrevet af Walt Disney og tegnet af Ub Iwerks. Sidstnævnte overlod dog hurtigt arbejdet til Win Smith, men efter nogle måneder blev denne på Disneys foranledning afløst af Floyd Gottfredson.

Det var oprindeligt tænkt som en midlertidig løsning – men udviklede sig til en gigantisk succes. Med Gottfredson som ankermand blev Mickey Mouse-serien med tiden en spændende fortsat serie – med masser af mystik og eventyr.

Floyd Gottfredson startede på Mickey Mouse avisserien i foråret 1930 – og overtog hurtigt manuskriptskrivningen efter Walt Disney.

Så var vejen banet for, at han kunne forvandle den simple humorstribe til en fortsat serie, hvor eventyr-elementerne gradvist fik en fremtrædende placering.

Gennem årene fik Gottfredson hjælp til manuskripterne af folk som Webb Smith, Ted Osborne, Merrill de Maris, Dick Shaw og Bill Walsh.

I 1955, da tegneseriebranchen havde hård konkurrence fra tv, blev serien igen en strip med dagligt afsluttede gags, og det betød, at en stor del af charmen fra de sammenhængende eventyr gik tabt.

Gottfredson tegnede hverdagsstriben i 45 år frem til 15.10.1975. Derefter blev den fortsat af Roman Arambula.

Men tilbage til starten. Fra 10. januar 1932 begyndte Mickey Mouse at optræde som søndagsside, også med Gottfredson som tegner. Dog kun til 20. november 1938, hvor den blev overgivet til Manuel Gonzales.

Floyd Gottfredson døde den 22. juli 1986 af et hjertetilfælde.

Inden da havde han arbejdet på en serie Disney-akvareller, akkurat som han gennem årene lavede nogle få malerier med Mickey Mouse-motiver. Altsammen uhyre kostbare værker, som er svære at få fingre i.

Mere Disney-kunst her.

Works by Floyd Gottfredson

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart