Det er ikke alle kunstnere, som arbejder med tegneseriemediet, der udtrykker sig med blyantsstreger eller blæk.

Farvelæggerne udgør et kapitel for sig. Det er dem, der tager over, når tegneren har gjort sit arbejde. Dem, der udfylder de store hvide rum mellem stregerne. Dem, der skaber tegneseriens færdige udtryk inden trykningen.

De bedste farvelæggere er selvstændige kunstnere. De er ikke bare anonyme håndværkere, men føjer en selvstændig dimension til værkerne.

I Danmark har vi folk som Søren Håkansson, Bjarne Hansen, Lars Vendelbo, Jesper Ejsing og lidt flere.

Internationalt har den spansk-amerikanske farvelægger José Villarubia skabt sig et gigantisk navn med sit fremragende arbejde på diverse titler – samtidig med at han løbende restaurerer værker af bl.a. Richard Corben.

Nogle tegnere mestrer selv kunsten – med Peter Madsen som et godt eksempel. I denne kategori vil vi ikke blot præsentere et udvalg af værker, som er skabt af de bedste farvelæggere.

Farvelægninger betegnes nogle gange som “production art”, hvilket ikke altid er retfærdigt. Betegnelsen passer meget godt på såkaldte “color guides”, hvor kunstneren med løs hånd har sjasket farver på en kopi af sine tegninger som en hjælp til den endelige farvelægger, der ofte er anonym.

Men i andre tilfælde udgør farvelægningen et selvstændigt kunstværk, der ofte er skabt på en blåkopi af tegningen – med den sorte streg trykt på mylar, som så kan lægges oven på farverne, så man har den færdige side.

Disse er tit meget smukke og absolut egnede til at indramme og hænge op. Galleri Comicart.dk vil med meget stram kvalitetskontrol præsentere et udvalg af de absolut bedste farvelægninger, der kan opdrives i ind- og udland.

Det er en kunstform, der reelt er afgået ved døden, da stort set alle tegneserier i dag farvelægges på computer. Derfor er der al mulig grund til at investere i disse originale værker – den slags vil næppe nogensinde blive produceret igen.