Vælg en side

Erik Bille (Viceværten)

Den danske avistegner Erik Bille – ikke at forveksle med billedkunstneren af samme fornavn – huskes især for den hyggelig dagstribe “Viceværten”, som kunne læses i først Socialdemokraten og siden Aktuelt.

Mød Danmarks hyggeligste vicevært

Den danske tegner Erik Ove Bille (1916-??) signerede sine tegneserier “Bille” og må ikke forveksles med billedkunstneren Erik Bille Christiansen!

Den “gamle” Erik Bille opnåede især succes med hovedværket “Viceværten”, som kunne læses i avisen “Socialdemokraten” fra 1949. Serien fortsatte siden i “Aktuelt” helt frem til 1989, hvor avisen droppe sine tegneserier af sparehensyn.

Erik Bille var uddannet på “Akademiet for fri og merkantil kunst”, og begyndte straks efter eksamen at levere vittighedstegninger til aviser og ugeblade. Hans første humoristiske strip – om hunden Nalle – kunne ses i magasinet Gyngehesten fra 3. august 1945 til august 1946.

Fra 10. januar 1947 til 3. marts 1948 blev hans humorstrip “Rosvald den Fiffige Matros” bragt i Dansk Familieblad. Den blev fortalt som pantomimestrip (uden tekst), og det samme gjorde hans anden serie, “Jones – om en englænder i kolonierne”, som blev publiceret i Pop-bøgerne 1947-1949.

Bille leverede også, ifølge Tegneseriemuseet, en pantomimestrip til det lidt vovede humorblad Hudibras fra 23. juli 1950 til 13. marts 1951. Den hed “Lille Hudine” og fortalte om titelfigurens småhumoristiske oplevelser i hverdagen.

I slutningen af 1940’erne fik Erik Bille desuden distribueret den humoristiske pantomimestrip “Soffy” af bureauet Centropress i København. Også den havde en lille piges hverdagsoplevelser som tema. Og i dagbladet B.T. kunne man læse hans vittighedsserie “Babs og Lillebror”.

Billes mest erindringsværdige serie er dog hverdagsstriben “Viceværten”, som startede i avisen Socialdemokraten 14. april 1949, og som kunne læses i efterfølgeren Aktuelt frem til sommeren 1989.

Serien handlede om den rare vicevært Manfred Olsen, hans familie og de andre beboere i den ejendom, hvor han dagligt forsøger at holde orden iført sin uundværlige fejekost.

Erik Bille havde en udpræget venlig og familieegnet streg – og hans hovedperson Manfred Olsen må være verdens rareste vicevært fra en tid, der var engang.

På Galleri Comicart.dk har vi erhvervet en meget stor samling (1000+) af Erik Billes klasiske danske avisserie “Viceværten”. Dem sælger vi til priser så lave, at det er svært at forestille sig et bedre køb, hvis man vil hygge sig med noget, der er godt og nostalgisk på den bedst tænkelige måde.

Værker af Erik Bille (Viceværten)

Viser alle 27 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart