Vælg en side

Don Rosa

Don Rosa er den eneste Disney-tegner, der i berømmelse og popularitet kan konkurrere med Carl Barks. Hans historier er elskede i hele verden – ikke mindst sagaen “Her er dit liv, Joakim”, der detaljeret beretter Onkel Joakims livshistorie.

Disneys vellykkede eksperiment

Amerikaneren Keno Don Rosa (født i 1951) voksede op med Carl Barks’ Anders And og Onkel Joakim, og det kom til at påvirke hans liv og karriere.

Som serieskaber er Don Rosa en ener i Disney-universet. Elsket og hadet – og en stor fan af Carl Barks, hvis skygge han frivilligt befinder sig i. En original og på mange måder et Disney-eksperiment, der lykkedes trods alle odds.

Don Rosa var allerede i en ung alder en meget aktiv fan – med fast spalte i fanzinet Amazing Heroes. Med en uddannelse som civilingeniør begyndte han i byggebranchen, samtidig med at han leverede tegneserier til amerikanske undergroundhæfter, bl.a. superhelte- parodien Captain Kentucky samt serierne The Pertwillaby Papers.

Da Gladstone i 1986 overtog den amerikanske licens til Disney-tegneserier, kontaktede Don Rosa forlagets chefredaktør Byron Erickson – for at få lov til at lave Uncle Scrooge-historier. For at bevise sine alvorlige intentioner, vedlagde Rosa historien “The Son of the Sun”. Erickson købte idéen, og historien blev bragt i Uncle Scrooge nr. 219 i juli 1987.

I 1989 mistede Gladstone midlertidigt licensrettighederne til Disney’s tegneserier, og i stedet begyndte Don Rosa at arbejde for danske Gutenberghus (nu Egmont). Her fortsatte han frem til 2006 med sine meget Barks-inspirerede eventyr, herunder den 13 kapitler lange “Her er dit liv, Joakim”.

Don Rosa har forlængst bevist, at han fortjener sin position som en stjerne blandt Disney-tegnerne. Hans tegnestil er nørdet, detaljeret og uelegant. Men den virker! Og som historiefortæller er han fremragende, grundig og igen helt sin egen herre.

Don Rosa er i øvrigt selv meget kritisk over for den behandling, han har fået af diverse serieforlag. Han er pensioneret som serieskaber, men udgiver af og til originale tryk, som bærer hans meget smukke signatur. Til glæde for tusindvis af fans.

Disney-fan? Meget mere at se på her.

Works by Don Rosa

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart