Vælg en side

Darwyn Cooke

Den canadiske serieskaber Darwyn Cooke var en ægte fornyer af tegnestilen i amerikanske mainstream-serier. Hans elegante tegnestil har løftet serier som Catwoman og The Spirit.

Darwyn Cooke

Ny grafisk stil til hårdkogte helte

Den canadiske serieskaber Darwyn Cooke (født 1962 i Toronto, død 2016) var blandt de absolut bedste tegnere i den nye generation af nordamerikanske serieskabere.

Cooke er især kendt for sit arbejde på “Catwoman”, “The New Frontier” og “The Spirit”.

I 1985 udgav Cooke sin første tegneserie, bragt i bladet “New Talent Showcase 19”, men branchens elendige honorarer fik ham hurtigt til at forlade tegneseriemediet til fordel for arbejde som art director og grafisk designer. De næste 15 år var han således tabt for tegneserien, og man kan kun ærgre sig over alt det, vi dermed gik glip af.

I begyndelsen af 1990’erne vendte Cooke omsider tilbage til tegneserien, men de store forlag viste ikke den store interesse for hans arbejde og tegnestil. Til slut blev han dog ansat af Warner Bros. Animation efter at have besvaret an annonce indrykket af animator Bruce Timm (hvis tegnestil minder meget om hans).

Cooke fik arbejde som storyboard-tegner på “Batman: The Animated Series” og “Superman: The Animated Series”.

I 1999 skabte han det titeldesignet bag “Batman Beyond”. DC Comics spurgte derefter Cooke, om han havde lyst til at lave en Batman-tegneserie. Det blev til den korte, men dramatiske fortælling “Ego”, udgivet i 2000. Så var Cooke kommet på sin rette hylde, og siden gik han fra den ene succes til den anden.

Han har bidraget til “X-Force”, “Wolverine/Doop” og “Spider-Man’s Tangled Web” for Marvel Comics samt til “Just Imagine… Stan Lee” for DC.

I 2001 indledte Darwyn Cooke og forfatteren Ed Brubaker et samarbejde, som gik ud på at gentænke den klassiske Catwoman-figur. Det blev til miniserien “Trail of the Catwoman”, der blev bragt i Detective Comics 759-762. Her mødte man privatdetektiven Slam Bradley, som havde til opgave at efterforske mordet på Selina Kyle (Catwoman). Cooke gennemførte efterfølgende et redesign af Catwomans dragt.

Darwyn Cookes næste store projekt var “DC: The New Frontier” i 2004, som meget ambitiøst havde til formål at bygge bro mellem Golden Age og Silver Age DC universet. Historien foregår i 1950’erne og passer intet mindre end perfekt til Cookes tegnestil med de lækre, brede penselstrøg og den kælne behandling af skygger og kontraster.

I 2005 indbragte serien Cooke en velfortjent Eisner Award for “Best Limited Series”, samt en Joe Shuster Award for “Outstanding Canadian Comic Book Cartoonist”.

Darwyn Cooke blev i 2005 hædret med et helt nummer i DC’s prestige-blad “Solo”, som igen indbragte ham en Eisner Award for “Best Single Issue.”

I 2006 lavede Cooke sammen med forfatteren Jeph Loeb en fin Batman/Spirit crossover, og kort tid efter startede en ny serie af Spirit-blade efter Will Eisners klassiske helt. Her var Darwyn Cooke fra starten hovedtegner på den vellykkede relancering – med J. Bone som rentegner.

I juni 2007 modtog Cooke og J. Bone sammen endnu en Joe Shuster Award for “Outstanding Canadian Comic Book Artists” for deres arbejde på “Batman/The Spirit”, mens Cooke vandt “Outstanding Canadian Comic Book Cartoonist” for “The Spirit”.

Darwyn Cooke beviste helt frem til sin alt for tidlige død som 56-årig af kræft, at man ikke behøver efterlige tidens evindelige realistiske superhelte-tegnestil for at opnå succes.

Hans stærke, grafiske tegnestil var altid en nydelse at studere.  Og en stor inspiration for andre.

Works by Darwyn Cooke

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart