Vælg en side

Cueto

Spansk tegner, der forlængst er gået i glemmebogen hos de fleste. Sammen med Jørgen Sonnergaard skabte han avisserien Carolina Yes – og så stod han bag Fantomet-efterligningen Kilroy, der havde sit eget blad i 1970-1971.

Cueto

Kilroy og Carolina Yes

Han signerede altid sine tegneserier Cueto. Hans fulde navn var Francisco Cueto i Martí (1935 – 1997). En sørgeligt glemt spansk tegneserieskaber, der tegnede for udenlandske tegneserieforlag via Bardon Art og Josep Toutains Selecciones Ilustradas.

I Spanien arbejdede han med krigstegneserier til samlinger af Bruguera, La Caixa og Toray. Hans arbejde kom også i magasiner som DDT, Pulgarcito, Macabro og Terro Gráfico.

I Storbritannien optrådte Cueto i tegneserier redigeret af Mick Anglo fra Gower Street Studio i 1950’erne, herunder serierne Annie Oakley, Captain Miracle, Daniel Boone, Davy Crockett, TV Heroes og Young Marvelman.

Han bidrog også de tyske Disney-publikationer, sandsynligvis gennem Comicon-studios. Fra 1972 til 1974 illustrerede han science-fiction serienProfessor Olson” med tekst af Marti til bladet Mickyvision. Han tegnede historier med “Zorro” til Walt Disney’s Zorro tegneserie på det tyske Ehapa Verlag fra 1979 til 1982.

Nok så spændende var han desuden tegner for det danske agentur PIB, som han skabte avistegneserien “Carlina Yes” til. En effektiv, veltegnet thriller-serie, som var skrev et af danske Jørgen Sonnergaard. Serien blev også bragt i Seriemagasinet, hvor hun optrådte i numrene 142, 143, 144, 147, 153, 161 og 182.

Cueto bidrog med et par korte historier til amerikanske Skywald horror titlerne Psycho and Nightmare i begyndelsen af ​​1970’erne.

Mange kender Cueto for hans indsats på magasinserien Kilroy, som han tegnede specielt til det skandinaviske marked. Bladet udkom på dansk med 10 numre fra Interpresse i perioden 1970-1971, og kunne desuden læses i Fantomet nr. 185 og 207.

Faktisk var Kilroy oprindeligt en ren efterligning af netop Fantomet, skabt af den italienske tegner Antonio Canale i 1946 under navnet Amok – til manuskript af Cesare Solini. Amok blev så til Kilroy i Skandinavien – tegnet af Cueto.

Amok/Kilroy er oprindeligt en indonesisk kæmpe med superkræfter. I Cuetos hænder var serien en visuel nydelse, stilrent tegnet i den velkendte stil fra Sy Barrys samtidige Fantomet.

Works by Cueto

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart