Vælg en side

Guido Crepax

Erotik, S/M, litterære klassikere, billedkunst og pornografi går hånd i hånd hos den store italienske mester Guido Crepax, der har skabt nogle af verdenshistoriens frækkeste tegneserier – fra Valentina til Emanuelle.

Guido Crepax

Italiensk erotik med klassiske rødder

Den italienske serieskaber Guido Crepax (født Guido Crepas, Milan, 15. juli 1933 – død 31. juli 2003) regnes som en af de vigtigste serieskabere inden for den erotiske tegneserie i Europa.

Crepax vil især blive husket for sine fantasifulde erotiske tegneserier med heltinder som Valentina, Belinda, Anita med flere.

Crepax begyndte at arbejde som illustrator og grafiker i reklamebranchen, mens han endnu læste til arkitekt (udlært 1958), og i denne periode producerede han plakater samt magasinforsider (bl.a. til det italienske blad Galaxy), bogomslag samt LP-covers. Han var især interesseret i klassisk musik og jazz, herunder navne som Gerry Mulligan, Fats Waller, Charlie Parker, Louis Armstrong, italienske jazznavne, og så videre.

I 1957 slog han igennem med sin kampagne for Shell Oil Company i Italien, som indbragte ham en Guld Palme fra reklameindustrien. Året efter indledte han et samarbejde med fagbladet Tempo Medico, udsendt af medicinalindustrien. Et arbejde, han passede sideløbende med tegneseriearbejdet helt frem til midten af 1980’erne.

Men man kan ikke komme udenom, at Crepax er bedst kendt for sine erotiske tegneserier – især hans egen skabning Valentina. Han indledte sin karriere som serietegner i 1963, og han skabte hende to år senere.

Valentina Rosselli optrådte første gang i nr. 2 af det italienske tegneserieblad Linus, først som en biperson ved siden af kæresten, kunstkritikeren Philip Rembrandt alias superhelten Neutron. Første episode hed “La Curva di Lesmo” – og siden fulgte i alt 30 episoder med Valentina. Hovedpersonen Valentina var inspireret af stumfilmstjernen Louise Brooks. Sidste episode blev bragt i 1995.

Historierne bød på et mix af science fiction, fantasy, spionage og efterhånden erotiske indslag. Serien blev en stor succes i hjemlandet samt i Frankrig, og Crepax blev især berømmet på grund af sin evne til at tegne fascinerende, nøgne eller erotisk påklædte kvinder. Det satte skub i en lang produktion af erotiske tegneserier – herunder skabelsen af Belinda, Bianca, Anita og Francesca. Den blonde heltinde Anita var inspireret af svenske Anita Ekberg fra Federico Fellini-filmen “La dolce vita”.

Crepax oversatte og nyfortolkede med stor succes og kunstnerisk kvalitet flere litterære erotiske klassikere til tegneserie – heriblandt “O’s Historie”, “Justine” samt ikke mindst “Emmanuelle”.

I 1977 skabte han eventyrserien “L’uomo di Pskov”, året efter fulgt af “L’uomo di Harlem”, der handlede om jazzscenen i New York. Crepax’s sidste arbejde blev “Frankenstein”, en serieudgave af Mary Shelleys roman, publiceret i 2002.

Hans tegneserier er udsendt i lande som Danmark, Frankrig, Brasilien, Spanien, Tyskland, Japan, USA, Finland og Grækenland. Det er oplagt, at også Galleri Comicart.dk hylder denne italienske erotograf med et galleri, hvor man primært vil kunne finde signerede litografier og kvalitetstryk.

Erotiske værker – mange flere her.

Works by Crepax

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart