Vælg en side

Claus Deleuran

Tegneren Claus Deleuran er hædret utallige gange for at have skabt den bedste danske tegneserie nogensinde – Rejsen til Saturn. Han var en skarp satiriker, ræverød – og døde midt i arbejdet med sit livsværk, en illustreret Danmarkshistorie!

Claus Deleuran, tegner.

En lille mand med et kæmpe talent

Ingen over, ingen ved siden af.

Claus Deleuran (født 4. august 1946 i Odense) var frem til sin død den 31. januar 1996 den mest geniale, enestående, unikke og fantastiske serieskaber, som Danmark til dato har fostret.

Det er ikke for ingenting, at hans lange historie, Rejsen til Saturn, er kåret som den bedste danske tegneserie nogensinde.

Et portræt af Claus Deleuran er svært at skrive, for kun få mennesker kom tæt nok på personen til rigtigt at kende ham. Alle vi andre, som kun mødte ham få gange, måtte nøjes med at se en meget genert, næsten indadvendt person, som dog ikke kunne undertrykke sin guddommelige, underfundige humor og sin store venlighed.

Claus Deleuran var bladtegner, tegneserietegner, forfatter og historieformidler. Hans tegneserier hører til blandt de mest priste danske tegneserier.

Hans karriere som tegneserietegner startede med Bjarkes Saga (1968), men tog først fat, da han begyndte at tegne for Politisk Revy. Her startede han serien Thorfinn (1971–1974), der senest i 2005 er blevet genudgivet i sin fulde længde. I 1977 tegnede han Rejsen til Saturn.

Figurerne fra Thorfinn-serien blev også genoplivet i flere serier, hvoraf man især kan fremhæve trebindsværket om detektiverne Pirelli & Firestone (1979–1982), som Claus Deleuran lavede i fællesskab med sin bror Jesper Deleuran, hvis tegnestil ikke er helt ulig broderens, samt Mikkeline på skattejagt (1984).

Fra 1987 og frem gik Claus Deleuran i gang med det ambitiøse værk Illustreret Danmarkshistorie for Folket. En tegneserie med et væld af informationer, der kronologisk bevægede sig fra den danske oldtid og frem. Serien kunne løbende læses i Ekstra Bladet, og efterhånden blev plancherne samlet og udgivet i bogform.

Midtvejs i 9. bind i 1996 døde Claus Deleuran – serien havde da passeret år 1000. Og man kan kun græde ved tanken om alt det, Claus ikke nåede at tage fat på – hvem havde ikke gerne læst hans udgave af vor samtidshistorie? Men så langt nåede han aldrig.

Sideløbende med alle sine tegneserier var Claus Deleuran en flittig satiriker, der bidrog med politiske plakater (venstrefløjen), politiske tegninger i Ekstra Bladet, bogillustrationer, etc.

Galleri Comicart.dk har gennem flere år forsøgt på at skaffe et udvalg af Claus Deleurans tegninger. Men materialet er meget sjældent – og uhyre svært at komme i nærheden af. Deleurans arvinger er i besiddelse af næsten alt, og det vil sandsynligvis blive doneret til nationalsamlinger.

Derfor kan der gå flere år mellem, at originalt materiale af Deleuran dukker op. Det afspejles i forholdsvis høje priser på selv de mindste værker af denne uforlignelige tegner. Og Claus Deleuran arbejdede altid i meget småt format. Hans originaler er ofte tegnet i samme format – eller sågar mindre – end de er blevet trykt. Men det er miniature-kunst af meget stor skønhed. Og perler i enhver samling af original dansk seriekunst.

I 2015 besluttede Danske Tegneserieskabere at indstifte en ny, årlig tegneseriepris, som fik titlen Claus Deleuran Prisen. Danmarks eneste officielle brancheorganisation for tegneserier hylder derved både Claus Deleuran og de bedste professionelle udøvere inden for danske tegneserier.

Mere dansk tegnekunst? Se her.

Værker af Claus Deleuran

Viser alle 2 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart