Christel
Få kvindelige kunstnere har haft så stort et publikum i sin samtid end Christel. Hun tegnede frække og forførende pin-up piger i 1940’erne. Hun lavede kravlenisser, designede porcelænsfigurer og forsiderne til Puk-bøgerne.
En stærk kvinde forud for sin tid
Den danske tegner, maler, illustrator og multikunstner Christel Marott (1919-1992) debuterede allerede som 17-årig som ugebladsillustrator og fortsatte livet igennem med at tegne både til danske og udenlandske uge- og modeblade som Søndags BT, Femina, Vogue og Harpers Bazaar.
Hun har designet designet en berømt serie af Royal Copenhagen porcelænsfigurer, der gengiver hendes fortolkning af de 12 stjernetegn.
Under kunstnernavnet Christel blev hun synonym med sine provokerende langbenede piger med en helt særlig vibrerende sensualitet, som er både sober og æggende på samme tid.
Christel var en af de første danske kunstnere, der lavede pin up-piger helt tilbage i 1940’erne, i en dybt personlig stil, der appellerede til lige dele unge piger og unge mænd. Hun kunne både tegne erotisk og sødt, så hun er formentlig et af de få eksempler på en kvindelig kunstner, der meget tidligt satsede på henholdsvis børnebogsillustrationer (forsiderne til Puk-bøgerne) samt erotiske voksenbilleder til modeblade og diverse andre udgivelser. Forud for sin tid – det var hun.
Christel designede desuden en meget berømt serie af porcelænsfigurer for Royal Copenhagen. I alt 12 figurer indgår i den verdensberømte stjernetegn-serie. Hver porcelænsfigur illustrerer med kropssprog, effekter og ansigtsudtryk de karaktertræk, som det enkelte stjernetegn menes at stå for ifølge astrologien. Kender man Christels streg, genfinder man den let i de bløde former i figurerne, der er præcist så sensuelle og erotiske som de bedste af Christels tegninger.
I 2008 udsendte Birgitte Glob biografien “Christel. Kvinde, kunstner, myte”, Forlaget Cirkum, 136 sider. I Politiken omtalte Lise Garsdal bogen, som bl.a. fik følgende ord med på vejen:
“Christel Andrée Julie Louise Brián Schwarck, født 1919, senere gift Marott, dyrkede i hvert fald de naturstridigt lange linjer og den gazellelignende elegance i de godt 50 år, hun stod som storleverandør af det stof, pigedrømme er gjort af. Fra Susy Rødtop over Brigitte Bardot-modellen til dukke Daisy-typen, sådan groft fortalt. Så loyal med de selvbevidste yndigheder var hun jo. I stue med dem vel nærmest konstant. Sikkert animeret af markedets stigende efterspørgsel og måske provokeret først af den gode smags vogtere, siden af kvindesagens antiæstetiske fortalere.
Med hensyn til den mindre højtidelige tilgang til drømmepigerne, en forståelse af dem som måske netop mere drøm end virkelighed, siger Christel selv:
»Jeg er ofte blevet beskyldt for at spraye tilværelsen lidt vel meget med lyserødt, og ingen vil tro på, at jeg er fuldstændig klar over, at det er den ikke, men for at overleve er man nødt til det«.
Ordene stammer fra de dagbogsnotater, Christel Marott efterlod sig, da hun døde i 1992 efter adskillige år som feteret romerinde og en længere kamp mod kræften. Den private Christel, altså, ikke den mediebevidste.”
Galleri Comicart.dk vil gerne hylde denne selvstændige kunstner og forretningskvinde, der fulgte sin egen vej gennem livet – og som i en lang årrække boede i Rom, Italien.
Christel var en superstar, og i dag efterspørges de gamle pin up-tryk fra 1950’erne og 1960’erne stadig af Christels trofaste fans. Galleri Comicart.dk producerede i 2011 fire giclée-tryk, der gengiver udvalgte originale værker. De er i dag stort set udsolgte.
Værker af Christel
Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!
Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!