Vælg en side

Chester Gould

Hvis man beder folk om at tænke på en enkelt berømt tegneserie-detektiv fra tegneseriernes guldalder, vil de fleste nok svare Dick Tracy. Den hårdkogte politidetektiv, skabt af Chester Gould, var hård mod de hårde. Filmatiseret i 1990 med Warren Beatty i hovedrollen.

Dick Tracys far

Den amerikanske serieskaber Chester Gould (født 20. november 1900 – død 11. maj 1985) vil altid blive husket som en af tegneseriens helt store udøvere. Det vil han, fordi han skabte den mest berømte af alle politiserier – “Dick Tracy”.

Chester Gould forfattede og tegnede serien det meste af sit liv – fra 1931 til 1977. Og opnåede stor berømmelse, også uden for tegneseriekredse.

Han voksede op i fødebyen Pawnee, Oklahoma. I 1919 flyttede familien til Stillwater, Oklahoma, hvor den unge Gould gik på Oklahoma A & M (nu Oklahoma State University). I 1921 flyttede han til Chicago og gik på Northwestern University.

Da han forlod universitetet i 1923, kastede han sig ud i en karriere som tegneserietegner. Han var dygtig og blev ansat hos William Randolph Hearst’s avis, Chicago Evening American, hvortil han skabte sin første avistegneserie “Fillum Fables” med start i 1924 – og senere “The Radio Catts”. Han tegnede også en stribe om Chicago, “Why It’s a Windy City.”

I 1931 fik Gould job hos avisen Chicago Tribune, og straks efter introducerede han sin egen serie om politimanden Dick Tracy. Det blev starten på et 46 år langt arbejdsforløb.

Gould tegnede hver dag striben i sit hjem i Woodstock, Illinois. Hans indsats blev belønnet med den prestigefyldte “Reuben Award” i 1959 og igen i 1977. Han fik også en “Special Edgar Award”, uddelt af The Mystery Writers of America i 1980.

“Dick Tracy” udviklede sig til en af de mest barske avisserier, der nogensinde har set dagens lys. Chester Gould lagde ikke fingrene imellem i sin skildring af den rå vold – og hos ham døde skurkene ofte lige så blodigt og brutalt, som de havde levet.

Hans tegnestil udviklede sig gennem årene. Den lidt kantede tegnestil, som passede perfekt til seriens univers, blev med tiden mere Pop Art inspireret og 1960’er agtig.

Historierne turde tage chancer – og man kunne som læser aldrig vide, hvad Gould nu ville finde på. Flyvende tallerkener og endnu ikke opfundne politi-hjælpemidler hørte til dagens orden i serien. Man husker ikke mindst det berømte håndleds-tv og de flyvende énmandsfartøjer, som politiet benyttede.

Gould kom i sidste del af livet lidt ud af trit med tidsånden. Da ungdomsoprøret og socialismen var på sit højeste, lød der med en vis ret hård kritik af Chester Goulds ærekekonservative forsvar for politiet og dets metoder.

En anden serieskaber, All Capp, lavede en parodi på Dick Tracy i sin egen serie, “Lil Abner”, hvor figuren hed “Fearless Fosdick”.

Dick Tracy blev i 1930’erne og 1940’erne hovedpersonen i en populær radioserie (hørespil) i USA, og i 1990 fandt detektiven vej til det hvide lærred i en filmatisering med Warren Beatty i hovedrollen, omgivet af smukke kvinder.

Chester Gould trak sig tilbage den 25. december 1977 og døde 11. maj 1985. Man kan få meget mere at vide om ham via et besøg på “Chester Gould – Dick Tracy Museum” i Woodstock, Illinois, USA.

Se mere Comic Strip Art her.

Works by Chester Gould

Viser alle 2 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart