Vælg en side

Charles Burns

En suveræn tegner og illustrator, der har brudt mange grænser for, hvad tegneseriemediet kan bruges til. Charles Burns er en fremragende grafiker. Med værker som Black Hole og X’ed Out har han skabt nogle af mediets smukkeste og samtidig særeste grafiske romaner.

Charles Burns black hole

Sært og uhyggeligt

Charles Burns (født 27. september 1955) er en amerikansk serieskaber, illustrator, bogdesigner og filmskaber.

Burns er især kendt for sine på alle måder sære, mystiske, creepy og uhyggelige tegneserier og historier, der ophæver skellet mellem fantasi og virkelighed.

Han bor i Philadelphia med sin kone, maleren Susan Moore. Hans far var oceanograf og arbejdede for regeringen. Familien flyttede derfor ofte rundt – og boede bl.a. i Colorado, Maryland og Missouri, før de faldt til ro i Seattle, da unge Burns gik i 5. klasse.

Charles Burns’ tidligste arbejde var bl.a. illustrationer til Sub Pop fanzine samt til Another Room Magazine of Oakland, CA, men gennembruddet kom først for alvor, da Burns fik publiceret sine første tegneserier i de tidligste udgaver af magasinet RAW, der var et fremragende avant-garde projekt, skabt i 1980 af Françoise Mouly and Art Spiegelman.

Snart fik Burns sine arbejder samlet i to udgivelser fra RAW: “RAW One-Shot’: Big Baby” samt “Hard-Boiled Defective Stories”. I 1994 blev han belønnet med et Pew Fellowships in the Arts. I 1999 udstillede han på Pennsylvania Academy of the Fine Arts.

De fleste af Charles Burns tegneserie-noveller er udgivet i bogform i tre bind fra Fantagraphics Books under titlen “Charles Burns’ Library”. Nemlig “El Borbah” (1999), “Big Baby” (2000) og “Skin Deep” (2001).

Fra 1993 til 2004 skabte han de 12 kapitler til hovedværket “Black Hole” – en gysende underlig grafisk roman, der vandt en Harward Award. I 2005 udkom en remastered udgave fra Pantheon Books, og på dansk er værket udgivet af Forlaget Fahrenheit. En klassiker, alle må læse!

I 2010 lancerede Burns en ny serie, der skulle komme til at omfatte fire bind: “X’ed out”! En Tintin-lignende hovedperson udsættes for ting, Hergé næppe havde drømt om – det skulle da være i sine mareridt! Også denne serie har vi fået på dansk fra Fahrenheit.

Burns er med sin utroligt klare, konstrastfyldte tegnestil, der nok gør sig bedst i sort-hvid, en stærkt eftertragtet og populær illustrator og billedkunstner, der prismæssigt er blandt mediets absolut dyreste kunstnere. Han har bl.a. skabt coveret til musikeren Iggy Pops album “Brick by Brick”.

Det er svært at finde originaltegninger af Charles Burns, og hans litografier er enestående kunstværker med et stort publikum, også uden for tegneseriernes verden. Burns er en del af den absolutte kunstelite, der har brudt alle grænser for, hvad tegneseriemediet kan opnå.

Works by Charles Burns

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart