Vælg en side

Carsten Graabæk

I 2022 gik Danmarks suverænt mest populære statsminister på pension – efter 40 år i embedet! Ja, tegneren Carsten Graabæks tegneserie “Statsministeren” stoppede på toppen. Graabæks venlige politiske satire har høstet fans i hele verden.

Carsten Graabæk

Danmarks bedste statsminister

Carsten Graabæk (født 1947 i Oxbøl) er oprindeligt uddannet engelsklærer. Men han er væsentligt bedre kendt som manden bag den næsten kærlige politiske satire i dagstriben om “Statsministeren”.

Serien blev startet i 1982 i samarbejde med P.I.B. Siden har Statsministeren erobret ikke bare danske, men også internationale avislæsere.

I B.T. gik den i starten under titlen “Som landet ligger”, mens den i Billedbladet fik farver og navnet “Her går det godt”. I Storbritannien hedder den “No, Minister” og i USA “The Kingdom”.

Hvordan kan en udpræget dansk tegneserie om en statsminister overhovedet læses og forstås i den store verden? Fordi Carsten Graabæks fysisk lille statsminister taler magtens internationale sprog og udtrykker sig om problemstillinger, der er ens i alle lande. Han er på en måde et koncentrat af alle magthavere, men satidig et ægte menneske med følelser, samt positive og negative karaktertræk.

“Statsministeren” er fyldt med et mylder af bipersoner – departementschefen, Dronningen, rengøringskonen, biskoppen og generalen bør nævnes – og det var yderst fortjent, da Carsten Graabæk i 1990 blev belønnet med Ping-prisen for sit arbejde på Statsministeren.

Prisen blev overrakt af daværende statsminister Poul Schlüter (i overværelse af Galleri Comicart.dk’s ejer). Så det er helt naturligt for os, at vi her kan præsentere et lille, men udsøgt udvalg af Carsten Graabæks internationale serie i form af originaltegninger.

I august 2022 meddelte Carsten Graabæk, at han og Statsministeren stoppede, mens legen var god. Han følte med egne ord, at han havde “ramt muren” i form af manglende nye idéer.

Værker af Carsten Graabæk

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart