Carl Fischer
Han var modernist og en af Danmarks mest lovende kunstmalere. Modtog “Eckersberg Medaillen” i 1922. Men hans privatliv var dramatisk – det kan man læse om i forfatteren Malene Ravns roman “Hvor lyset er”, som fortæller en spændende del af hendes mands familiehistorie.
En stor modernist med et svært sind
Den danske billedkunstner Carl Fischer (1887-1962) var Charlottenborg-udstiller og blev kendt for hele genrepaletten – landskaber, opstillinger, gadepartier samt ikke mindst interiørbilleder med piger og kvinder i halv- eller helfigur.
De senere år har Carl Fischer opnået en bred berømmelse takket være forfatteren Malene Ravn, der i romanen “Hvor lyset er” (Gyldendal, 2020) tegner et nuanceret – ikke særligt flatterende – portræt af kunstneren, som hun indirekte er i familie med via sin mand.
Romanen har hun baseret på sin mands dramatiske og medrivende familiehistorie. Det er historie, hun længe ville skrive om, siger Malene Ravn:
“I flere år har jeg hørt familien fortælle historier og minder om Carl, som var min mands oldefar og engang en kendt maler. Historier om bohemeliv, ung kærlighed, uønskede graviditeter, kunst, død og stor passion. Historier, jeg havde lyst til at skrive – både for at forstå menneskene og tiden og for at videregive dem til jer. For beretningerne fra det ægte, levede og barske liv er så storslåede, spændende og overraskende. Og altid tæt på os selv.”
Carl Fischer var født i Vejle, og hans sarte og religiøse mor indså hurtigt sønnens særlige talent. Men efter morens død måtte Carl flytte til sin far i København til et helt anderledes, mørkere liv.
Som ung kunstner mødte Carl skuespileleven Ely, som sad model for ham. De forelskede sig stormende i hinanden, og Ely blev hurtigt gravid.
Da Carl skuffede hende dybt, forlod hun ham, og barnet blev sat i pleje. Men kærligheden førte dem sammen igen, og da sønnens plejemor døde af den spanske syge, måtte de tage den fireårige dreng til sig igen. Det var starten på et familieliv, der udviklede sig dramatisk, da Carl gjorde sin hustrus yngre søster (der sad model for ham) gravid, hvorefter hun måtte forlade familien.
Carl Fischers talent som billedkunstner er dog ikke til diskussion. Han var uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi – og benyttede i enkle former en afdæmpet farveskala, som han til tider brød med kraftige farveaccenter.
Hans stil fremstår derfor moderne med fokus på et sam- og modspil mellem former og farver.
Man bemærker ikke mindst hans sans for både form og farve samt hans evne til at formidle modellernes personlighed og psyke. Noget, der går igen i hans smukke blyantstegninger, der viser stor beherskelse af portrætkunsten.
Carl Fischers originaltegninger er ofte forstudier til malerier – og vil pynte i enhver kunstsamling.
Carl Fischer modtog i 1922 den fornemme “Eckersberg Medaillen”, men blev siden glemt – til romanen om hans liv udkom i 2020.
Vild med malerier? Så se lige her!
Værker af Carl Fischer
Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!
Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!