Vælg en side

Carl Barks

Disney-tegneren Carl Barks er alle tiders mest berømte tegneserieskaber. Manden bag de bedste tegneserier om Anders And og Onkel Joakim. Hans oliemalerier og signerede tryk er i dag kostbare samleobjekter.

Den Gode Tegner bag Andeby-universet

Carl Barks (1901-2000), også kendt som Den Gode Tegner, er alle tiders bedste og mest berømte tegneserieskaber. Manden bag alle de bedste tegneserier om Anders And og Onkel Joakim.

I perioden 1935-1942 var han først med til at lave 36 Disney-kortfilm, men hans talent lå et andet sted – som tegneserieskaber. Barks forlod i 1942 Disney og begyndte i stedet at arbejde for serieforlaget Western. Her kunne han i langt højere grad udnytte sin humor og den livserfaring, han havde oparbejdet gennem et liv med mange forskellige ansættelser – blandt andet som skovhugger.

For såvel Barks som Anders And blev det et lykkeligt jobskifte. Uden at spørge om lov, indledte Barks sit livsværk, som bestod i totalt at ændre anden og hans omgivelser. Barks farvede sin and med alle menneskets egenskaber, så hidsigheden pludselig kun var én nuance på paletten.

I 1947 opfandt han i historien Christmas On Bear Mountain (da: Jul på Bjørnebjerg) en vrissen gammel gnier ved navn Onkel Joakim. Heller ikke han var fra starten tiltænkt nogen hovedrolle, men det fik han. Barks måtte dog først forsyne ham med en lykkeskilling og en bugnende pengetank, hvortil kommer nogle kvalificerede skurke i form af Bjørnebanden og Hexia de Trick. Så havde han alt, han skulle bruge.

Frem til sin pensionering i 1966 producerede Barks i alt 6371 sider med Anders And og de øvrige ænder. Siden kastede han sig med flid og talent over oliemaleriet og skabte alle de nu legendariske motiver – der også er udsendt som signerede luksus-litografier.

I 1994 besøgte Carl Barks Europa, herunder Danmark, på invitation fra Egmont. Det var første gang i hans liv, han rejste uden for USA.

Under besøget fulgte jeg (Peter Hartung) ham tæt – i Fantask, på Det Kulørte Bibliotek, på Nationalmuseet, hos Egmont på Plænen i Tivoli etc. Jeg lavede også et interview med ham – og udgav senere i 1994 “Manden og Anden – en bog om Carl Barks” på forlaget Bogfabrikken. Bogen har længe været totalt udsolgt.

Mere Disney-kunst her!

Don Rosa fan? Så klikker du her!

Works by Carl Barks

Viser alle 18 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart