Basserne
Mort Walker lancerede Basserne i amerikanske aviser i 1950. Siden 1958 er serien udkommet på dansk – fra 1972 i sit eget blad, som fortsat lever i bedste velgående. Velkommen til Pløresødalen og Jens Fup, S’janten, Generalen og Frøken Olsen.




De dummeste og sjoveste soldater
Kan man lave en humoristisk tegneserie om noget så alvorligt som en militærlejr? Ja, hvis man er Mort Walker og fuld af vittigheder!
Serien om de sjove, men dybt ineffektive soldater i Pløresødal-lejren startede i 1950 beskedent som dagstribe i 50 amerikanske aviser under originaltitlen “Beetle Bailey”. Efter et halvt år var der kun 25 aviser tilbage, og King Features syndikatet overvejede alvorligt at lukke og slukke Basserne.
Så pludselig var succesen der. I dag publiceres Basserne i 1800 aviser verden over. Det giver rundt regnet 200 millioner læsere, fordelt på 52 lande.
Bassernes far Mort Walker blev selv indkaldt af den amerikanske hær i 1943, midt under Anden Verdenskrig. Han gennemgik en bred uddannelse i flyvevåbnet og hos signaltropperne, men lige inden han skulle sendes til slagmarken, blev han udtaget til en officersuddannelse – og slap. Da Mort Walker endelig kom til Europa som 21-årig, var krigen stort set slut. Han arbejdede derefter i en krigsfangelejr i Italien, og siden vendte han hjem til USA.
Basserne blev engang hårdt kritiseret for at være kvindeundertrykkende, fordi Mort Walker konstant udsatte Frøken Olsen for sexchikane. Hun dukkede første gang op i serien i 1971, og lige fra starten var hun et sexobjekt, som Generalen kunne savle over. Med tiden fik det de amerikanske feminister til at protestere.
I 1981 måtte Mort Walker droppe de helt korte kjoler og iklæde Frøken Olsen mere tækkelige kostumer. Men da den politiske korrekthed bredte sig i 1990’ernes USA, fik de såkaldte “liberale” atter øje på sekretæren. Pludselig var Basserne samtaleemnet for seriøse tv-talkshows, og en række store amerikanske aviser med Washington Post og International Herald Tribune i spidsen truede med at droppe serien, hvis ikke Mort Walker standsede sin ”kønsdiskriminering”.
Mort Walker gav op. Han sendte Generalen på sensitivitetskursus, og siden har den stakkels gamle mand ikke én eneste gang sagt eller tænkt noget om Frøken Olsens udseende.
Efter Mort Walkers død i 2018 er Basserne blevet videreført af hans sønner. Også den danske tegner Henrik Rehr har prøvet kræfter med figurerne – som fast forside-illustrator på diverse danske udgivelser med Basserne. Disse originaltegninger sælges her.
Værker med Basserne
Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!
Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!
