Vælg en side

Arne Ungermann

Har du set tv-serien Matador, kender du også tegneren Arne Ungermann, som stod bag de fine vignetter under teksterne. Ungermann skabte desuden tegneserien om den årvågne stuepige Hanne Hansen.

Stuepigen Hanne Hansens far

Arne Ungermann (1902-1981) var ikke blot en af Danmarks fineste illustratorer, men også en af de mest betydningsfulde serieskabere.

Gennem et langt liv illustrerede Ungermann masser af bøger, ikke mindst børnebøger – og stod i årtier bag serien om tjenestepigen Hanne Hansen.

Arne Ungermann med det lidet kendte efternavn Jørgensen blev født i Odense i 1902. Han tog en uddannelse som litograf og arbejdede i starten for fynske aviser.

I 1924 flyttede han til København, hvor han blev ansat i reklameafdelingen hos dagbladet Politiken. Allerede i 1925 skabte han sin første tegneserie, Kasper Knalds Oplevelser, som gik i Fyens Stiftstidende.

I 1930 begyndte han at tegne for Politikens søndagstillæg, Magasinet – og det var her, han i 1935 skabte tegneserien om stuepigen Hanne Hansen. Fra starten fyldte Hanne Hansen hver søndag en hel side i farver. Ungermann farvelagde ikke selv serien, men afleverede fyldige farveanvisninger til avisens teknikere.

Hanne Hansen blev fra starten populær blandt de voksne læsere, fordi Ungermann i sine humoristiske episoder tog udgangspunkt i danskernes dagligdag – som ofte var hård i 1930’erne.

Hanne Hansen fik hurtigt en tilbeder, Brille, som hun giftede sig med i 1958, hvorefter hun trak sig tilbage fra livet som tegneseriefigur. Hvordan familien Olsen, som hun tjente trofast hos til sidste dag, siden har klaret sig uden Hanne, melder historien intet om.

Ungermann illustrerede bl.a. den klassiske børnebog om “Palle alene i verden” – og modtog i 1961 Børnebogsprisen. Han designede også plakater. Det var ligeledes Ungermann, der tegnede de berømte, tidstypiske vignetter til tv-serien Matador.

Ungermann døde den 25. februar 1981. Han har stadig en stor og trofast fanskare – og er siden blevet fejret med både en bog og en udstilling på Sophienholm, akkurat som tv-kanalen DK4 har produceret et program om ham.

Galleri Comicart.dk udbyder her en række af Ungermanns bedste, klassiske Hanne Hansen sider. Ingen af dem er daterede, men kendere vil sikkert huske mange af dem fra Magasinet.

Så længe lager haves sælger vi også de smukke kunstbøger om Ungermann og Hanne Hansen, som forlaget Bogfabrikken står bag, og som forlængst er udsolgte fra forlaget.

Værker af Arne Ungermann

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart