Mennesker har brugt billedet som udtryksmiddel helt fra hulemaleriets dage – og det har udviklet sig frem til nutidens tegneserier, seriehæfter og tegnefilm.

Tegneserien dateres ofte tilbage til USA i 1890’erne, da nordamerikanske aviser indførte den for at tiltrække læsere. Verdens første tegneserie kalder man ofte “The Yellow Kid” fra 1896, som man kunne læse i avisen New York World.

De første serier var humoristiske og eventyrlige. Blandt disse tidlige serier er den mest kendte nok “Knold og Tot” (1897). Under depressionstiden dukkede en ny type af serier op – den maskerede helt og superheltene! 

Nye serier kom frem: “Mickey Mouse” (1928), “Anders And” (1938), “Skipper Skræk” (1929). Andre serier fra denne tid er “Mandrake” (1934), “Fantomet” (1936), “Prins Valiant” (1937), «Den ensomme rytter» (1938) «Lynvingen» (1939), “Tarzan” (1929),”Batman” (1937) og “Superman” (1938).

I 1950’erne blev tegneserierne i USA ofre for en hetz med psykologen Fredric Werthams bog “Seduction of the Innocent (1954) som en ny tids bibel. Mange serier med voldeligt indhold blev lukkede, og forlagene svarede igen med selvcensur. De lovede at følge Code of the Comics Magazine Association – som blandt andet forbød seksuelt afvigelse, nøgenhed, overdreven vold eller sadisme, angreb på lov og ret eller på ægteskab og forældre, vampyrer, bandeord og lignende. 

I 1960’erne fik tegneserien et nyt opsving, og forlaget Marvel indledte det, der blev starten på superheltenes nye æra – med serier som Fantastic Four, Spider-Man, Avengers, og så videre.

Som oprør mod selvcensuren begyndte en række talentfulde serieskabere at udsende deres grænseoverskridende serier på egen hånd – undergrundsserier af navne som Robert Crumb, Gilbert Shelton og Richard Corben.

USA er fortsat et af verdens førende lande inden for tegneserier. Især superhelte er i dag en stor del af populærkulturen i det meste af verden – på film, i tv og i computerspil. Men først og fremmest i tegneserierne.