Vælg en side

Alex Raymond

En af de største, bedste og vigtigste tegnere fra tegneseriernes guldalder var Alex Raymond – kendt for store avisserier som Agent X9, Flash Gordon og Rip Kirby. Hans elegante penselføring dannede skole og inspirerede nye generationer af serieskabere. Men Raymond døde ung – i en tragisk bilulykke.

Guldalderens helt store mestertegner

Alex Raymond alias Alexander Gillespie Raymond Jr. (October 2, 1909 – September 6, 1956) var en amerikansk serieskaber gfra tegneseriens guldalder – som altid vil blive husket som en af de allerbedste tegnere.

Raymond er nok bedst kendt som skaberen af avisserien om Flash Gordon (Jens Lyn), der blev skabt for King Features Syndicate i 1934.

Serien startede i det store søndagsside-format, men spredte sig siden til andre medier – både bøger og film. Filmselskabet Universal lavede tre spillefilm med rumhelten i hovedrollen – 1936’s Flash Gordon, 1938’s Flash Gordon’s Trip to Mars, samt 1940’s Flash Gordon Conquers the Universe. Det blev siden til en tv-serie i 1950’erene og en ny spillefilm i 1980 med uforglemmelig musik af rockbandet Queen.

Alex Raymonds far var selv en begejstret tegner, som opfordrede sønnen til at tegne i en ung alder. I starten af 1930’erne fik den talentfulde unge mand arbejde som assistent på serier som Tillie the Toiler, Blondie samt Tim Tyler’s Luck.

Sidst i 1933 skabte han så Flash Gordon – en enestående science fiction strip, der snart skulle vise hele Alex Raymonds potentiale som tegner. Serien skulle fra starten konkurrere med an anden serie, Buck Rogers, men Alex Raymonds tegninger overgik alt andet, samtidens aviser havde at byde på.

Sideløbende arbejdede Alex Raymond på sagaen om Jungle Jim samt en tredje avisserie – Secret Agent X-9 med manuskript af krimiforfatteren Dashiell Hammett. Den forlod Raymond i 1935 på grund af en tiltagende arbejdsbyrde.

I 1944 måtte Raymond forlade sine avisserier for at tjene i den amerikanske marine. I 1945 deltog han i kamphandlinger i Stillehavet, og i 1946 vendte han hjem til USA efter krigen, for at genoptage sin karriere som serietegner. Det skete med hans helt egen serie om privatdetektiven Rip Kirby, der usædvanligt for datidens helte bar briller og var intellektuel.

Den 6. september 1956 indtraf katastrofen, da Alex Raymond blev dræbt i en bilulykke, bare 46 år gammel. Ulykken er omgæret af myter – og har inspireret til mange historier.

Den officielle version er, at Raymond kørte alt for hurtigt i kollegaen Stan Drakes nye 1956 Corvette. Og på grund af vådt føre gled bilen af vejen og ramte et træ. Stan Drake overlevede ulykken.

Alex Raymond har siden inspireret et utal af fremragende serieskabere, herunder Jack Kirby, Bob Kane, Russ Manning og især Al Williamson. George Lucas har nævnt Raymond som en vigtig inspirationskilde til Star Wars filmene. 

Meget mere comic strip art lige her.

Works by Alex Raymond

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart