Vælg en side

Adolfo Urtiága

Hans personlige historie kender vi ikke så meget til – men vi ved, at Adolfo Urtiága var en flittig Disney-tegner fra Argentina. Især kendt og elsket for den lange albumserie “Fedtmule og klassikerne”, som han gjorde til en visuel nydelse med sine detaljerede tegninger og vilde layouts!

Fedtmule og klassikerne

Den argentinske serietegner med det fulde navn Hector Adolfo de Urtiága (født 1927) er især kendt for sine kunstnerisk overlegne bidrag til en række Disney-udgivelser med Fedtmule i hovedrollen.

I Danmark kender vi ham som hovedtegner på albumserien “Fedtmule og klassikerne”, der udkom 1977-1981 med i alt 14 bind.

Urtiága startede med at bidrage til udgivelsen “Rico Tipo”. Han skabte serierne “‘Envidiote”, den sensuelle “Marilyn Morron”, samt serien om hunden Latón. Han bidrog anonymt til serier som “Incógnito” og “Clavito”.

I 1960’erne arbejdede han på den erotiske tegneserie “Sexilia”. Han tegnede primært til det chilenske marked, herunder den humoristiske familieserie “La Familia Clang'” og “Los Cucunautas”, som han tegnede for forlaget Zig Zag.

De Urtiaga arbejdede for Jaime Diaz Studios siden 1975. Her har han illustreret en række historier for amerikanske Disney Studios, beregnet for det internationale marked.

Han var hovedtegner på en række album i en serie, hvor Fedtmule blev fremstillet som en historisk person – i forskellige tidsaldre. Serien blev påbegyndt i 1976 – og fortsatte ind i 1980’erne.

På dansk kender vi netop Urtiága for hans bidrag til albumserien “Fedtmule og klassikerne” fra Jaime Diaz Studio. En sjov og upædagogisk måde at lære om vigtige personer i verdenshistorien og fiktive personer fra litteraturen.

Layoutet i serien er ofte eksperimentelt. Serien uddkom på dansk fra 1977 til 1981, hvor det blev til i alt 14 bind. Serien fortsatte i andre lande, hvor den først blev stoppet efter bind nr. 38.

“Fedtmule og klassikerne” er Urtiágas absolutte hovedværk. Originalsider fra serien er sjældne – og efterspurgte blandt samlere af Disney-kunst, ikke mindst på grund af deres store detaljerigdom og kunstnerisk høje niveau.

Vild med Disney-kunst? Så se her.

Works by Adolfo Urtiága

Viser alle 2 resultater

Få et forspring i forhold til andre kunstsamlere!

Modtag galleriets ugentlige nyhedsmail. Så går du aldrig mere glip af de mest eftertragtede nyheder og sjældne værker, der sættes til salg i galleriet. Nyhedsmailen er gratis og indeholder hver gang nyheder og tilbud. Du får her adgang til specialviden om galleriets kunst og kunstnere. Bliv inviteret med til ferniseringer og særarrangementer. Tilmeld dig i dag!

Salg af tegnekunst, comicart